TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Koronavírus: Vláda zavádza nové opatrenia, týkajú sa hromadných podujatí

13.08.2020, 07:19
Autor:
redredTASRTASR
Prvý prípad nákazy koronavírusom na Slovensku bol zaznamenaný v marci.

Konzílium epidemiológov neodporúča na Slovensku organizovanie hromadných podujatí ani cestovanie do zahraničia. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po jeho štvrtkovom zasadnutí na Úrade vlády SR avizoval od septembra do októbra zákaz podujatí nad tisíc ľudí vrátane športových.

Zákaz má platiť aj pre interiérové hromadné podujatia nad päťsto ľudí, ako aj tie po 23.00 h s výnimkou svadieb. Zároveň sa má na polovicu obmedziť kapacita kúpalísk a akvaparkov.

„Od prvého septembra dôjde k veľkej socializácii našich detí a študentov, čo je vždy živná pôda na zvýšenú aktivitu vírusu. Potrebujeme ubrať replikáciu vírusu, preto sme sa rozhodli zakázať hromadné podujatia nad 1000 účastníkov v exteriéri, v interiéri nad 500 účastníkov. Samozrejme, stále sú povinné rúška,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Skúsenosti zo zahraničia

K zákazu hromadných podujatí sa podľa neho pristupuje na základe skúseností zo zahraničia. Poukázal na nákazu návštevníkov športových podujatí v Taliansku, Chorvátsku či Srbsku. "Je veľmi ťažké dohľadať kontakty, a to ochorenie potom prechádza do nekontrolovanej fázy," poznamenal.

V rámci opatrení proti novému koronavírusu sa má v septembri obmedziť aj kapacita kúpalísk a akvaparkov, a to približne na polovicu. Cieľom je zamedziť nadmernej koncentrácii ľudí. "Ide o veľmi rizikové miesta," doplnil Krajčí.

Konzílium epidemiológov odporúča aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Krajčí avizoval, že do začiatku septembra nebudú odborníci prehodnocovať menej rizikové krajiny, ale definujú rizikové regióny v krajinách. Údaje budú aktualizovať minimálne raz za dva týždne.

Rizikové regióny

„Rozhodli sme sa, že menej rizikové krajiny zostanú zachované až do 1. septembra, keď môže dôjsť k ich prehodnoteniu. Zároveň sme zadefinovali tzv. rizikové regióny aj v menej rizikových krajinách, nakoľko sme na začiatku druhej vlny pandémie. Ochorenie sa naozaj rozširuje po všetkých krajinách a stúpa počet nakazených," uviedol minister.

Do zoznamu rizikových regiónov patria v Česku Praha, v Chorvátsku Vukovarsko-sriemska župa, a Splitsko-dalmatínska župa, v Poľsku Sliezske vojvodstvo a Malopoľské vojvodstvo, Španielsko, vo Francúzsku Provence-Alpes-Côte d’Azur, Île-de-France a Mayotte, ďalej Belgicko, Malta, v Holandsku Noordholland a Sudholland, v Írsku Midlands a Mid-East, v Dánsku Midtjylland, vo Veľkej Británii Grampian a v Estónsku Tartumaa a Harju Maakond.

Dodal, že Slovensko je stále bezpečnou krajinou, preto Krajčí spolu s konzíliom stále odporúča dovolenku doma.

​​

Pandémia koronavírusu 19:54 Marek Krajčí dôveruje učiteľom, že zvládnu aplikovať všetky opatrenia. 19:47 Minister Krajčí hovorí aj o personálnom posilňovaní regionálnych úradov verejného zdravotníctva, keďže pracujú na hranici svojich možností. 19:39 O nosení rúšok v školách bude podrobne informovať minister školstva v pondelok. 19:39 Nová povinnosť pre zamestnávateľov

Zdroj: HNtelevízia
​Ján Mikas hovorí, že o tejto zmene zatiaľ len uvažujú, ale že ju pravdepodobne aj zavedú. 19:37 V zariadeniach sociálnej starostlivosti sa budú opatrenia zavádzať na regiónalnej úrovni. Podľa ministra Krajčího je aktuálne najrizikovejší trenčiansky región. 19:35 Nové opatrenia od 1. septembra
Zdroj: HNtelevízia
19:34 Rúška budú povinné pre všetky deti druhého stupňa na základných školách. Budú ich musieť nosiť nielen na chodbách školy, ale aj v triede. Deti prvého stupňa nebudú rúška musieť nosiť v triedach. Nosenie rúšok pre deti presadzoval aj Igor Matovič. 19:32 Čestné prehlásenie Od začiatku školského roka bude rodič musieť podpísať čestné prehlásenie. Súčasťou čestného prehlásenia bude dotazník o tom, či sa dieťa zúčastnilo pobytu mimo územia Slovenska, alebo hromadnej akcie. Ak rodič zodpovie jednu z možností kladne, bude musieť sledovať zdravotný stav svojho okolia aj blízkeho okolia. V prípade, že by sa vyskytli zdravotné komplikácie, bude musieť navštíviť lekára. 19:28 Rizikové regióny v Európe Konzílium upriamilo pozornosť na vybrané regióny v Európe, kde je výskyt koronavírusu vyšší.
Zdroj: HNtelevízia
19:26 Konzílium rozhodlo, že do 1. septembra nebude prehodnocovať menej rizikové krajiny. Apeluje však na cestujúcich, aby prehodnotili nevyhnutnosť ciest.  19:24 Minister hovorí o tom, že dnes celý deň zasadalo konzílium epidemiológov. Zúčastnil sa aj premiér Igor Matovič. 19:17 Podľa našich informácií by mala tlačová konferencia začať v najbližších minútach. 18:57 Minister spolu s hlavným hygienikom meškajú už takmer pol hodinu. Zatiaľ nie je jasné, kedy presne tlačová konferencia začne. 18:19 Tlačová konferencia Krajčího a Mikasa Minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas budú dnes o 18.30 informovať o aktuálnej situácii po zasadnutí Konzília epidemiológov. Tlačovú konferenciu si budete môcť pozrieť naživo. Prinesieme vám aj online prenos. 11:20 Prípady podľa okresov
  • Košice (12)
  • Vranov nad Topľou (10)
  • Bratislava (8)
  • Stropkov (3)
  • Prešov (3)
  • Trenčín (3
  • Pezinok (2)
  • Prievidza (2)
  • Galanta (2)
  • Bardejov (2)
  • Kežmarok (1)
  • Partizánske (1)
Zdroj: NCZI
11:18 Nové prípady Na Slovensku včera zaznamenali 49 nových prípadov koroanvírusu, otestovali 2 741 ľudí. 55 nakazených sa vyliečilo. 08:44 Česko zaznamenalo takmer tristo nových prípadov nákazy Česko potvrdilo k polnoci zo stredy na štvrtok 292 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Laboratóriá v stredu otestovali 7978 vzoriek. 08:36 Počet obetí koronavírusu v Británii klesol, môže za to zmena v rátaní úmrtí Spojené kráľovstvo v stredu odstránilo viac ako 5-tisíc ľudí zo zoznamu obetí koronavírusu. Zmenu má za následok nový spôsob, akým krajina odteraz bude zaznamenávať úmrtia v spojitosti s ochorením COVID-19, píše agentúra AFP. Podľa nových údajov klesol počet prípadov o 12 percent z pôvodne zverejnených 46 706 na súčasných 41 329 úmrtí. 07:34 Brazília zaznamenala ďalších viac ako 55-tisíc prípadov nákazy koronavírusom V Brazílii zaznamenali v stredu za predchádzajúcich 24 hodín 55 155 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3 164 785.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:18