StoryEditor

Novým ohniskom koronavírusu je firma na juhu Slovenska, ktorá vyrába známu značku bagiet

12.08.2020, 14:04
Autor:
redredTASRTASR
Protiepidemické opatrenia vrátane testovania sú zabezpečené aj v ubytovniach, v ktorých sa časť zamestnancov firmy zdržiava. 

Najväčší počet nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nahlásili za utorok 11. augusta, zaznamenali okrem hlavného mesta aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v Trenčíne, Galante, Trnave a Dunajskej Strede.

Nové prípady ochorenia sú najmä úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi, ale aj importované zo zahraničia. Komunitné šírenie zaznamenané nebolo. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

V prípade okresu Bánovce nad Bebravou, ktorý spadá do pôsobnosti trenčianskeho úradu verejného zdravia, ide o kontakty už potvrdených prípadov v rámci identifikovaného ohniska nákazy. Úrad zároveň v spolupráci so zainteresovanými subjektmi prijíma všetky potrebné protiepidemické a režimové opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia.

Nové ohnisko v Sládkovičove

Galantskí regionálni hygienici identifikovali prípady ochorenia v sládkovičovskej firme Fekollini, ide o epidemiologickú súvislosť s už potvrdeným prípadom. Testovaní sú všetci zamestnanci firmy, úzkym kontaktom je nariadená izolácia a rovnako sú testovaní. Protiepidemické opatrenia vrátane testovania sú zabezpečené aj v ubytovniach, v ktorých sa časť zamestnancov firmy zdržiava. 

Spoločnosť Fekollini vyrába a distribuuje bagety a sendviče známe pod značkou Pierre Baguette. 

Firma je stále otvorená. Všetkých 21 prípadov, ktoré boli včera v galantskom okrese zistené, pripadajú práve na Fekollini. V spoločnosti však už celkovo zachytili 24 prípadov.  

Fekollini po minulotýždňovom zistení kontaktov pozitívnych osôb medzi pracovníkmi dala otestovať viac ako 500 svojich zamestnancov, galantská regionálna hygienička Iveta Šuleková predpokladá, že počet infikovaných sa môže zvýšiť.

"Testovanie sa uskutočnilo v pondelok a utorok, máme iba priebežné výsledky. V súčasnosti vyhľadávame osoby, ktoré prišli s infikovanými do kontaktu," uviedla Šuleková. Spoločnosť podľa hygieničky prijala náležité opatrenia.

Firma uviedla, že vyjadrenie k situácii poskytne po získaní kompletných výsledkov z testov. Pozitívni zamestnanci sú v karanténe.

Súvisiace prípady v susedných okresoch

Trnavskí hygienici zaznamenali dva úzke kontakty, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Galanta a dva importované prípady zo zahraničia. „Osoby rešpektovali aktuálne platné opatrenie ÚVZ SR, iniciatívne sa nahlásili na príslušný RÚVZ a do času obdržania výsledkov testov zotrvali v domácej izolácii,“ poznamenáva úrad verejného zdravotníctva.

​Rovnako aj dunajskostredskí hygienici zaznamenali dva úzke kontakty v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Galanta, tretí prípad bol úzky kontakt s potvrdeným prípadom v podchytenom ohnisku v Dunajskej Strede.

Bratislavský úrad verejného zdravotníctva aktuálne uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie v prípadoch ochorenia COVID-19 zistených vo jeho územnej pôsobnosti.

Hygienici zamestnávateľom odporúčajú, aby si aktualizovali krízové plány a dôsledne dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré si v nich zadefinovali. Zároveň zdôrazňuje potrebu zvýšenej intenzity umývania a dezinfekcie dotykových plôch, zabezpečenie pravidelného vetrania, ako aj nosenie rúšok v interiéroch, dodržiavanie sociálnych odstupov a časté umývanie a dezinfekciu rúk.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-08-11 18:31:05 - Feat.: 0 - Title: Čo mení nový pandemický plán? Zavádza šesť fáz a ruší kĺzavý medián 02 - Modified: 2020-08-11 11:45:07 - Feat.: 0 - Title: Nový manuál o koronavíruse: Čo sa o COVID-19 potvrdilo, ako sa chrániť a čo s jeseňou 03 - Modified: 2020-08-11 19:14:49 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, potvrdil Krajčí 04 - Modified: 2020-08-11 19:27:17 - Feat.: 0 - Title: WHO reagovala zdržanlivo na správu o ruskej vakcíne proti koronavírusu
01 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 02 - Modified: 2024-03-27 12:31:44 - Feat.: - Title: Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú podľa vlády pomôcť financie i opatrenia 03 - Modified: 2024-03-27 08:03:58 - Feat.: - Title: Pred rokovaním vlády v Galante: Ministrov víta ľudová hudba aj pískanie a pokriky 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 20:27