TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Akcia Šašovia: NAKA zasahovala proti extrémizmu, obvinili aj bubeníka kapely Horkýže Slíže

11.08.2020, 09:50
Autor:
mahomahoČTKČTK
Vyšetrovateľ NAKA obvinil zo zločinu výroby a pokračujúceho zločinu rozširovania extrémistických materiálov deväť osôb.

Národná kriminálna agentúra zasahovala na viacerých miestach celého Slovenska proti extrémizmu. Akcia s krycím názvom „Šašovia" prebiehala aj v Českej republike.

"V súvislosti s páchaním extrémistickej trestnej činnosti sme zadržali deväť osôb," informovala polícia na sociálnej sieti. Všetkých následne vyšetrovateľ NAKA obvinil zo zločinu výroby a pokračujúceho zločinu rozširovania extrémistických materiálov.

Obvinenými sú Karol P., Rastislav R., Tomáš F., Jozef P., Radovan K., Radoslav V., Róbert T., Marek V. a Peter S. Podľa polície sa mali podieľať na výrobe hudobných albumov s extrémistickou tematikou. "Procesné úkony naďalej pokračujú, viac informácií poskytneme v najbližších dňoch," spresnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová..

Zadržali známe mená

Medzi zadržanými majú byť aj spevák kapely Krátky proces Rastislav Rogel a bubeník Horkýže Slíže Marek Viršík (na fotografii vľavo), ktorý je aj manažérom kapely. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Petr Fořt z manažmentu skupiny Horkýže Slíže raziu podľa portálu Markízy komentoval slovami, že sa priamo kapely netýka a že jej koncerty budú normálne pokračovať. Skupina má tento týždeň v pláne niekoľko vystúpení v Česku.

Policajti prehľadali byty aj nahrávacie štúdia. U Rogela mali nájsť zberateľské predmety s nacistickou tématikou.

Rogel kandidoval v roku 2016 v parlamentných voľbách za ĽSNS zo 44. miesta.

Na vyšetrovanie dohliada Úrad špeciálnej prokuratúry. Jej hovorkyňa Jana Tökölyová povedala, že polícia zadržala "osem členov extrémistickej skupiny".

Razia aj v Česku

Do akcie sa podľa webu Česká justice zapojili aj českí policajti, ktorí vykonali domovú prehliadku u českého hudobníka v Děčíne.

Policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu podľa českého webu vykonali prehliadku u bubeníka skupiny Krátky proces Josefa Pokorného.

Polícia hľadala nahrávky Krátkeho procesu, oblečenie i ďalšie veci s nacistickou tématikou. Policajti prehľadali tiež automobil Pokorného priateľky. Pokorný sa podľa polície podieľal na nahrávaní dvoch albumov Krátkeho procesu.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:23