Flickr/Larry Koester
StoryEditor

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov, v skutočnosti mali byť tajnými agentmi

10.08.2020, 19:25
Autor:
chochoTASRTASR
Vyhostenie Rusov má súvisieť aj s vraždou bývalého čečenského povstalca.

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov, krajinu musia opustiť do konca týždňa. Na základe vlastných zistení o tom ako prvý informoval portál Aktuality.sk.

V skutočnosti malo ísť o spravodajských dôstojníkov s diplomatickým krytím. Príslušníkov ruských tajných služieb Slovensko vyhostilo vo štvrtok 6. augusta.

Moskva na krok slovenskej strany zareaguje "zrkadlovo", uviedlo podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničia.

Potvrdil to aj riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga. "Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov Zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku," uviedol.

Ako ďalej Tomaga poznamenal, podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil.

Vyhostenie Rusov má súvisieť aj s vraždou bývalého čečenského povstalca, ktorá sa stala vlani v Berlíne. Mali za ňou stáť ruské tajné služby, pričom spolupáchateľ sa do Európskej únie dostal prostredníctvom slovenských víz.

Rezort slovenskej diplomacie zdôraznil, že má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom. "Avšak činnosť a pôsobenie ruských diplomatov v SR musí byť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a obvyklými princípmi," dodal Tomaga.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 05:28