StoryEditor

"Boris Kollár musí ísť dole z hrušky." Fico chce odvolávať šéfa parlamentu

10.08.2020, 15:40
Autor:
TASRTASRredred
Šéf Smeru chce vyzbierať podpisy pre zvolanie schôdze na odvolávanie šéfa parlamentu Borisa Kollára.

Predseda Smeru Robert Fico chce navrhnúť predsedníctvu strany, aby začali zbierať podpisy na odvolávanie Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie šéfa Národnej rady.

Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii po medializovaní informácií o reklamnej zmluve medzi štátnym Tiposom a firmou vlastniacou Fun rádio spojenou s Kollárom.

Fico zároveň vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú aj tretí sektor, aby k tomu zaujali stanovisko. Hovorí tiež, že predseda NR SR využíva štátne financie na vlastné obohatenie, pretože hnutie, ktorého je predsedom, platí prenájom za svoje sídlo jeho firme.

Šéf Smeru-SD podotkol, že nemožno rešpektovať, ak štátna firma Tipos, na čele s človekom blízkym premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), podpíše ako jednu z prvých zmlúv práve 240-tisíc eur pre firmu, ktorej konečným užívateľom je predseda parlamentu.

"Veď je to výsmech. Ak chcel ísť do politiky a chcel byť predsedom parlamentu, mal sa odstrihnúť od týchto podnikateľských aktivít," uviedol Fico.

Dodal, že nie je možné, aby zo štátnych peňazí profitoval jeden z najvyšších predstaviteľov štátu. Podotkol, že ak Tipos mal v minulosti reklamy vo Fun rádiu, Kollár vtedy nebol šéfom parlamentu.

​Fico dodal, že Kollár "nehanebne využíva štátne finančné prostriedky na svoje vlastné obohatenie". Štátne inštitúcie a kompetentné orgány by sa podľa neho mali pozrieť na prenajímanie budovy, v ktorej sídli Sme rodina.

"Čo to je za nezmysel, že niekto vlastní budovu, prenajíma ju vlastnej strane, a tá strana mu posiela milióny eur naspäť," podotkol s tým, že je to neetické, nemorálne a mali by sa na to pozrieť predstavitelia štátu aj tretí sektor.

Šéf Smeru-SD pripomenul odvolávanie Kollára aj pre nedávnu kauzu jeho diplomovej práce. Tvrdí, že poslanci koalície sa následne na stretnutí v hoteli Bôrik dohodli, že to nie je žiadny problém, a že sa medzi nimi "šírila tajomná veta - Všetko si musíme odpustiť, len nás nesmú od tohto koryta odohnať".

Kollár v súvislosti s kauzou uviedol, že spoločnosť Tipos je relevantným partnerom Fun rádia už od roku 2005 a už v minulosti v ňom mala reklamu. Rozdiel pri zmluve o reklamnom plnení na tento rok spočíva podľa neho v tom, že v minulosti ju Tipos uzavrel cez reklamnú agentúru a v súčasnosti priamo s relevantnými médiami. Poznamenal, že sa tak neulievajú peniaze. Opozícia podľa neho klamala aj pri sume 240-tisíc eur, ktorú malo rádio dostať za reklamu.

Smer a mimoparlamentná strana Dobrá voľba v sobotu poukázali na zmluvu medzi štátom a firmou Kollára. Podľa Smeru-SD ide o zmluvu medzi spoločnosťou, ktorá je vlastníkom Fun rádia, jej jediným vlastníkom je Kollár a spoločnosťou Tipos, ktorej 100-percentným vlastníkom je Ministerstvo financií SR, teda štát. "Zaujímavou nie je len suma 240-tisíc eur, ale aj to, že doteraz Fun rádio nikdy nedostalo peniaze od spoločnosti Tipos," tvrdí Smer-SD.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:55