StoryEditor

Kríza? Každý štvrtý Slovák plánuje dovolenku v zahraničí

15.06.2009, 00:00
Autor:
pnpn

Každý štvrtý Slovák strávi letnú dovolenku v zahraničí. Najobľúbenejšou destináciou je pritom aj naďalej Chorvátsko. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN uskutočnila agentúra Focus. Dovolenkové plány ľudí tak nemení ani finančná kríza. "Oproti minulému roku sa predstavy Slovákov o letnej dovolenke výrazne nezmenili," potvrdzuje sociológ Martin Slosiarik.

Dovolenku v zahraničí plánujú predovšetkým ľudia v strednom veku. "Často sú to rodiny s deťmi a ľudia, ktorí si z ročného príjmu dokážu ušetriť -- teda Slováci s priemernými a nadpriemernými príjmami," hovorí sociológ.

To, že Slováci nebudú tento rok na dovolenkách šetriť, očakávajú aj samotné cestovné kancelárie -- mnohí zákazníci si podľa nich dávajú s výberom dovolenky načas. "Vzhľadom na to, že kríza je na Slovensku viac v hlavách ako v realite, dá sa očakávať určitý časový posun v predaji," pripúšťa prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Tomáš Hasala.

Miesto svojho bydliska podľa prieskumu opustí počas letných mesiacov väčšina respondentov. Mierne klesol počet tých, ktorí ostanú dovolenkovať na Slovensku -- je ich štrnásť percent.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:22