StoryEditor

Kubiša vymení Igor Slobodník

11.01.2009, 23:00

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD si už vybrala nástupcu za ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, ktorý odchádza pracovať pre OSN. Na jeho stoličku si má sadnúť šéf politickej sekcie rezortu zahraničných vecí a bývalý veľvyslanec pri NATO Igor Slobodník. HN to potvrdilo viacero zdrojov zo Smeru. " Na 99,99 percenta bude novým ministrom Slobodník. Poznáme jeho prácu a je to profesionál vo svojom odbore,“ povedal nám dôveryhodný zdroj z vedenia Smeru, ktorý nechcel byť menovaný. O Slobodníkovi, ktorý je synom bývalého ministra kultúry a exposlanca HZDS Dušana Slobodníka, sa otvorene hovorí už aj medzi poslancami Smeru.

Strana sa však k jeho nominácii zatiaľ nechce oficiálne vyjadrovať. "Smer-SD sa nebude do skončenia celého procesu nového ministra vyjadrovať k žiadnym menám, ktoré sa objavujú v médiách,“ reagovala hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová. Slobodníkovu reakciu sa nám získať nepodarilo - nedvíhal telefón. Meno nového ministra už pozná aj prezident Ivan Gašparovič, zverejniť ho však včera nechcel. Potvrdil, že ho vymenuje do funkcie v stredu.

"Som presvedčený, že do tejto funkcie musí ísť aktívny diplomat, že tu by nejaké politické rozhodnutie pre člena politickej strany nebolo správne,“ vyhlásil prezident včera v relácii STV O 5 minút 12.

Premiér Robert Fico už v deň, keď Kubiš oznámil svoj odchod, verejne vyhlásil, že novým ministrom nebude straník, ale kariérny diplomat. Kubiš smeruje do Ženevy za výkonného tajomníka európskej hospodárskej komisie OSN. Jeho nástupca má byť navyše podľa Fica podobný zjav ako Kubiš. " Slobodník podobný zjav je, teda je to chlap ako pán Kubiš a je aj kariérnym diplomatom,“ komentoval Kubišovho nástupcu človek priamo z rezortu. Aj on nám potvrdil, že Slobodník dostal takúto ponuku.

Ešte pred týždňom Slobodník pre HN vylúčil, že by ho Smer s ponukou oslovil. " To ste sa absolútne zle dopočuli. Ja som takúto ponuku nedostal. Ani priamo, ani nepriamo ma nikto neoslovil,“ povedal nám Slobodník. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda sa k Slobodníkovi ako Kubišovmu nástupcovi nechcel vyjadrovať. " Nevieme o tom, ani o tom nerozhodujeme. Je to vec pána premiéra, koho si vyberie.“ Škoda nechcel osobu ich sekčného riaditeľa nijako komentovať. " To mi neprináleží.”

V súvislosti s Igorom Slobodníkom sa vlani v médiách špekulovalo, že by sa mal stať novým šéfom zahraničného spravodajstva tajnej služby SIS - on sám to však poprel s tým, že takúto ponuku nedostal. Do minulého roka pôsobil ako slovenský veľvyslanec pri NATO, vo funkcii ho nahradil exminister obrany František Kašický.

Kto je Igor Slobodník

Kariérny diplomat. Začínal ako novinár. V diplomacii je od roku 1992. V rokoch 2003 až 2008 viedol slovenskú misiu pri Severoatlantickej aliancii ako veľvyslanec. V súčasnosti pôsobí na ministerstve zahraničných vecí ako generálny riaditeľ politickej sekcie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:06