StoryEditor

Rozsudok posunuli. Verdikt v prípade vraždy Jána Kuciaka v stredu nebude

04.08.2020, 16:47
Autor:
TASRTASR
Podľa aktualizovaných plánov by mal byť rozsudok známy na začiatku septembra.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku zrušil plánovaný verdikt v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Senát pod vedením sudkyne Ruženy Sabovej mal verdikt vyniesť už v stredu dopoludnia.

Lipšic a Para reagujú

Dnes krátko po 16:30 plány zmenili. "Predsedníčka senátu JUDr.Sabová zrušila termín zajtrajšieho hlavného pojednávania z dôvodu nutnosti pokračovania v porade senátu o pripravovanom rozsudku," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Nový termín je vypísaný na 3. septembra.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová zrušila stredajší (5. 8.) termín pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka z dôvodu nutnosti pokračovania porady senátu o pripravovanom rozsudku. Novým termínom hlavného pojednávania je 3. september. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Beriem na vedomie, pokiaľ senát potrebuje dlhší čas," skonštatoval Lipšic pre TASR s tým, že je aj dovolenkové obdobie a nevníma to nijako dramaticky. "Pôjde o veľmi dôležitý rozsudok v danej veci, takže som presvedčený, že všetci členovia senátu sa potrebujú dôkladne pripraviť, ale aj prediskutovať rozhodnutie vo veci," zdôraznil.

Para poukázal na to, že v zákone je poriadková lehota, ktorá určuje dobu predpokladanú ako nevyhnutnú pre poradu senátu, ale podľa vlastnej úvahy si ju môže predĺžiť, ako sa stalo aj v tomto prípade. "Vzhľadom na okolnosti veci a závažnosť konania je doba do 3. 9. primeraná a nie je neobvyklá ani nezvyčajná," povedal Para s tým, že 3. septembra je možné očakávať vynesenie rozsudku.

Záverečné reči už prebehli

Rozsudok nad Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou a Tomášom Szabom sa očakával po prednesení záverečných rečí prokurátora, splnomocnencov poškodených, obhajoby a obžalovaných.

Vzhľadom na to, že obžalovaní nevyužili možnosť posledného slova zostáva v kauze už iba vyhlásiť rozsudok. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči uložiť obžalovaným trest odňatia slobody na 25 rokov.

Pojednávanie s Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roku. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabo, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:10