StoryEditor

Šéf TMR a minister Budaj si posielajú odkazy cez internet. Dôvodom sú fotky z Tatier

01.08.2020, 17:25
Autor:
domadoma
Developeri vidia Tatry ako príležitosť, minister Budaj chce výstavbe zabrániť. So šéfom TMR Igorom Rattajom sa preto na sociálnej sieti dostal do "prestrelky."

Veľa Slovákov sa tento rok rozhodlo stráviť dovolenku doma. A veľa z nich práve vo Vysokých Tatrách. Zdá sa však, že aj Tatry majú svoju kapacitu a dlhé rady pred lanovkami na to poukazujú.

Už dlhšie sa tiež ozývajú hlasy proti aktivite developerov, ktorí chcú meniť tvár Národného parku. 

​Igor Rattaj, predseda Predstavenstva Tatry Mountain Resorts, ktoré prevádzkuje lanovky v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci, v stredu reagoval na petíciu za zachovanie Štrbského Plesa, ktorú do dnešného dňa podpísalo už 76 759 ľudí. 

"Kde je tých 75-tisíc ľudí, čo podpísali petíciu, aby sa na Štrbskom Plese nestavali lanovky a parkoviská? No jednoducho stoja v rade na lanovku," napísal v stredu na sociálnej sieti Rattaj. Priložil aj fotky ľudí čakajúcich v rade.

Podľa Budaja chcú z Tatier mať "športový lunapark"

Na jeho status vo štvrtok reagoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

"Po komunistických papalášoch na Vysoké Tatry nabehli privatizéri a rôzni ranní kapitalisti. A napokon tzv. žraloci. Finančné skupiny si predsavzali vyžmýkať z oboch Tatier groše. Z oboch lukratívnych národných parkov by chceli mať super ziskový športový lunapark," napísal Budaj.

"Štát im nedal medze, obce ešte menej. A tak sa za ochranu napr. Štrbského Plesa museli zmobilizovať desaťtisíce petičiarov...ale "žraloci" pokračujú v tlaku za prestavbu jedných aj druhých Tatier na komerciu. A ochranárom sa takto smejú," dodal.

"Lanovka je súčasť Tatier"

Rattajova reakcia na seba nenechala dlho čakať. Podľa jeho slov po ochrane prírody volá už roky a minister jeho príspevok na sociálnej sieti len nepochopil. 

Podľa neho rovnako, ako existuje 70-tisíc ľudí, ktorí by chceli výstavbu v Tatrách úplne zastaviť, tak existujú aj ľudia, ktorí lanovky považujú za ich prirodzenú súčasť.

"Lanovka je súčasť Tatier. Tatranská Lomnica ju má aj v erbe a stála tam skôr, ako bol vyhlásený TANAP."

"V Tatrách podnikajú stovky podnikateľov, ale všetci budujú len to, čo im dovolil TANAP. A TANAP spadá pod vaše Ministerstvo životného prostredia. TANAP je práve ten, kto nastavuje mantinely a povoľuje akúkoľvek činnosť," napísal Rattaj.

"Spojme sily a namiesto plnenia sociálnych sietí statusmi, skúsme spoločne pomôcť ochrane prírody. Napríklad tak, aby snaha zastaviť divoký developing na Štrbskom Plese sa neminula účinkom," dodal.

Kontroverzná veža

Minister Budaj v máji povedal, že práve v lokalite Štrbského Plesa nedôjde k ďalším zásahom, ktoré by sa dotkli prírodného bohatstva a jedinečnosti Vysokých Tatier.

"Žiadne lanovky, či nové zjazdovky. Aj myšlienka parkoviska, ktoré by sa malo dotýkať priamo oblasti vzácnych mokradí, bolo zrejme nedorozumením. Nehrozia žiadne výstavby komerčných objektov, v pláne obce sú menšie, prospešné verejné stavby ako toalety či vodojem,“ povedal vtedy postretnutí so starostom Štrby Michalom Sýkorom Budaj.

Kontroverznou stavbou na Štrbskom Plese je aj nová vyhliadková veža. HN o jej stavbe informovali už v auguste minulého roka. Voči tomuto objektu sa kriticky vyjadril aj Rattaj. Za jej realizáciou totižto nie je TMR, ale spoločnosť High Tatras Tower.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 05 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:51