TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pellegrini: Vláda má nebezpečnú ústavnú väčšinu, dokáže s krajinou robiť, čo chce

31.07.2020, 14:32
Autor:
TASRTASR
Šéf Hlasu hovorí o legislatívnej smršti a kritizoval množstvo zákonov, ktoré parlamentom prešli zrýchlene za pár dní.

Vláda má nebezpečnú ústavnú väčšinu a dokáže pri tvorbe zákonov ignorovať odbornú verejnosť, s krajinou môže robiť, čo chce. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder novovznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini.

Hovorí o legislatívnej smršti a kritizoval množstvo zákonov, ktoré parlamentom prešli zrýchlene za pár dní. Dodal, že v tejto súvislosti sa možno upierať jedine k prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

"Vláda má dnes až nebezpečnú ústavnú väčšinu a ukazuje nám, ako dokáže ignorovať kohokoľvek pri tvorbe zákonov," uviedol s tým, že vláda nepotrebuje pri legislatíve ani tých, ktorých sa týka, napríklad samosprávy, odborárov a podobne.

"Majme sa na pozore, pretože s touto nebezpečnou ústavnou väčšinou si vláda dokáže s krajinou urobiť, čo chce, bez toho, aby sa musela niekoho pýtať alebo hľadať všeobecný konsenzus," podotkol.

Doplnil, že verejnosť sa môže upierať k prezidentke. "Jedine prezidentka môže v prípade potreby zasiahnuť do legislatívneho procesu a trochu pribrzdiť túto smršť legislatívy," povedal. Ocenil, že hlava štátu vetovala viaceré zákony. Víta najmä to, že vrátila parlamentu novelu zákona o prokuratúre. Deklaroval, že nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase podporia jej pripomienky a za novelu nezahlasujú.

Pozitívne vníma napríklad aj vetovanie novely zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Nevidí dôvod na to, aby tento zákon prešiel v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Národná rada (NR) SR ju má opätovne prerokovať. Hlava štátu je presvedčená o protiústavnosti niektorých častí. Ak parlament prelomí prezidentkino veto, Čaputová sa obráti na Ústavný súd SR.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:35