StoryEditor

V Spišskej Novej Vsi sa zrútil cyklomost

31.07.2020, 08:28
Autor:
TASRTASR
Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

V Spišskej Novej Vsi na ulici Starosaskej sa v piatok v ranných hodinách prepadol chodníkový most pre chodcov a cyklistov. 

Udalosť si vyžiadala ľahké zranenia ženy, ktorá sa v tom čase nachádzala na moste. Potvrdil to primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že ju prepustili po ošetrení z nemocnici.

Mesto, ktorému most patrí, vyhlásilo mimoriadnu situáciu a zabezpečilo dopravné značenie a presmerovanie chodcov.

Situáciu podľa primátora už riešil krízový štáb, avizoval oslovenie statikov a revíziu ďalších mostov. Priblížil, že posledná údržba mosta sa realizovala približne pred štyrmi rokmi. Predpokladá, že dôvodom pádu mohla byť skrytá chyba.

Čaká sa na posudok

„Požiadali sme o spracovanie statického posudku príčin havárie a technologického postupu s cieľom získať návrh na odstránenie spadnutého mosta. Až po spracovaní tejto expertízy sa budeme môcť vyjadriť k príčine vzniku havárie. Na základe výsledku posudku pristúpime k identifikácii technických stavov ostatných mostov,“ doplnil Bečarik.

Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Po vypracovaní znaleckého posudku sa určí, aký bude ďalší postup vyšetrovania.

Riaditeľ okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi Jaroslav Dulík zároveň informoval, že v rámci dopravných obmedzení budú chodci odkláňaní na lavičku pre chodcov alebo na priechod pre chodcov, ktorý je v blízkosti nákupného centra.

Zároveň sa urobí dopravný projekt, podľa ktorého obmedzia jeden jazdný pruh, ktorý sa vyčlení pre chodcov.

Podpísal sa n tom vek mostu

Primátor ozrejmil, že všetky mosty cez rieku Hornád majú približne 50 až 60 rokov vrátane spadnutého. Po spoločenských zmenách v roku 1990 mesto prevzalo od štátu – Okresnej správy ciest všetky mosty a lávky na svojom území bez akejkoľvek príslušnej technickej dokumentácie.

Postupne zabezpečilo vo vlastnej réžii spracovanie technickej dokumentácie, takzvaných mostných listov a diagnostiky ich stavu, ako aj postupné odstraňovanie porúch na mostných telesách.

Na spadnutom moste bola približne pred štyrmi rokmi zabezpečená výmena pochôdznej časti mosta a izolácia, keď neboli viditeľné poruchy. „Predpokladám, že to musela byť nejaká skrytá porucha, kde došlo k utrhnutiu kotiev predpätého lana,“ dodal Bečarik.

01 - Modified: 2024-04-05 10:29:45 - Feat.: - Title: Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla 02 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný 03 - Modified: 2024-03-28 22:03:34 - Feat.: - Title: Štát Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov. Bývala na ňom hustá premávka 04 - Modified: 2024-03-26 11:52:28 - Feat.: - Title: V Baltimore sa zrútil most, do ktorého vrazila loď. Z vody zachránili dvoch ľudí, jeden je vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-01-26 23:12:31 - Feat.: - Title: Pri kľúčovej diaľnici D1 sa rozpadá most. Štát ho opraví, no za cenu komplikácií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:18