Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.07.2020, 00:00

Samozber rajčín láka na atmosféru

Len kúsok od centra Bratislavy pestuje mladý pár v prenajatom skleníku vlastné paradajky.

Samozber rajčín láka na atmosféru
Zdroj: HN Pavol Funtál

„Ten musí ísť na smrť,“ hovorí Roman Tóth, keď špeciálnymi nožničkami s krátkymi hrotmi prestriháva slimáka, ktorý mu okupoval jednu z rajčín. Pýtam sa ho, či je pravda, že sa dajú prenajať kačice, ktoré slimáky požerú. Potvrdzuje, že je to tak, na Slovensku však túto službu nikto neponúka. Zohne sa a ukáže na oranžovú rajčinu, ktorá môže mať pokojne aj pol kila. No v strede je prederavená, dostala sa k nej straka. „Tie však nebudú robiť problémy dlho,“ hovorí Tóth a vysvetľuje mi, že straky ďobú do plodov nízko pri zemi a paradajky rastú smerom nahor. O chvíľku tak budú pre tieto škodce privysoko.

Unikátna tmavá galaxia
Je štvrtok ráno a prechádzame sa po skleníku, v ktorom mladý pár Roman a Zuzana prevádzkuje samozber rajčín, a to až šesťdesiatich rôznych druhov. Červené, oranžové, žlté, ale aj zelené alebo fialové. Roman mi ukazuje špeciálnu odrodu, na ktorej hrajú odtiene červenej a fialovej a je pokrytá bielymi fliačik

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.