StoryEditor

Hedviga. Svedok z Nitry nebude

01.08.2007, 00:00
Muža, ktorý nedávno vyhlásil, že pozná útočníka na Hedvigu Malinovú, polícia nevypočuje ako svedka. HN to potvrdil vysokopostavený zdroj z polície. Podľa neho totiž ide len o vyhlásenia typu jedna pani povedala.

"Nebolo to nič, čo by nasvedčovalo, že sa niečo stalo, alebo čo by niečo vysvetľovalo. Nie je preto dôvod stavať ho do pozície svedka." Oficiálne sa však polícia k prípadu nevyjadruje. "Budeme informovať až po skončení vyšetrovania," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch.
Advokát neverí
Ak by polícia predvolala mladého muža z Nitry ako svedka, museli by byť jeho slová použité ako dôkaz pred súdom. "Neverím, že by niekto z polície mohol takýmto hrubým spôsobom porušiť zákon," reaguje prekvapene Malinovej advokát Roman Kvasnica. Informácie, ktoré povedal muž do médií, sú podľa neho verejne známe a trestné orgány mali konať.
Spomínaný muž v médiách tvrdil, že na študentku maďarskej národnosti mal údajne útočiť Robert B. z Nitry. Mal to vedieť preto, lebo mal pomerne blízko k rodine Roberta. Či však Robert B. Hedvigu skutočne zbil, to s istotou nevie - s určitosťou vraj vie len to, že tam v inkriminovanom čase bol. Muž, ktorý hovoril o útočníkovi, podal trestným orgánom len vysvetlenie. Polícia zvažovala, či ho pridá do zoznamu svedkov - napokon sa tak nestalo. "Boja sa oprieť o moje svedectvo. Naďalej tvrdím, že Robert B. bol pri tom skutku," povedal včera pre HN.
Stíhanie brzdí sťažnosť
Hedviga Malinová je trestne stíhaná pre krivú výpoveď - podľa polície nehovorila pravdu, že vlani v auguste ju napadli dvaja mladíci preto, že rozprávala po maďarsky. Proti obvineniu podala študentka sťažnosť. Prokuratúra by o nej mala rozhodnúť už tento týždeň. Podľa hovorcu nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslava Mačeka sa nemôže pokračovať v trestnom stíhaní, kým prokuratúra vo veci sťažnosti nerozhodne.
Len nedávno však paradoxne policajný prezident Ján Packa v médiách pripustil, že Hedvigu niekto mohol napadnúť. Hovoril, že polícia netvrdí, že ju nikto nezbil, ale že skutok sa nestal tak, ako ho ona opisuje.
Čo tvrdí polícia:
- Študentka netelefonovala. Potvrdil to výpis hovorov u operátora.
- Lekárske posudky vylúčili pomliaždenie ľavej strany tváre, nosa, sánky, brucha.
- Grafológovia zistili, že blúzku si pravdepodobne popísala sama.
- Doklady, ktoré jej mali ukradnúť, sa vrátili na adresu študentky v obálke s jej DNA.
Čo tvrdí Hedviga:
- Nepamätá sa, je možné, že sa s niekým stretla a hovorila s ním.
- Bola napadnutá dvomi útočníkmi, fackovali ju, cítila aj údery do brucha.
- Nie je isté, že je to jej rukopis, argumentuje policajným spisom, kde sa hovorí, že guľôčkové písmo nestačí na presnú identifikáciu.
- Známku na obálke naslinila, keď ju polícia vyzvala, aby im ju doniesla, predtým ju totiž zahodila do koša.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 13:59