Český generálny prokurátor Pavel Zeman na svojom poste pôsobí už takmer 10 rokov.MAFRA/PATRIK UHLÍŘ
StoryEditor

Pokuta je lepší trest než väzenie

21.07.2020, 00:00
„Zvýšenie hranice škody v trestnom práve vítam. Kým však táto novela nebude účinná, nebudem dnešný stav obchádzať výkladom,“ hovorí najvyšší český štátny zástupca Pavel Zeman v reakcii na jej zvýšenie českou Poslaneckou snemovňou z päťtisíc korún na dvojnásobok.

Rozhovor začneme novinkou. Pri verbálnych trestných činoch z nenávisti ste na ministerstve spravodlivosti navrhli znížiť výšku trestnej sadzby. Prečo?
Ide len o trestný čin podpory a propagácie terorizmu, ktorý má dosah na verejné schvaľovanie spáchaných teroristických činov. Typických, ako bol v Christchurchi na Novom Zélande, po ktorých sa na internete objavuje veľa schvaľujúcich komentárov. Môj názor je, že ľudia mnohokrát možno ani úplne nevedia, čo robia. Predtým sa zišli v krčme, zanadávali si a rozišli sa domov. Teraz to však napíšu na internet, kde je dlhšia stopa a kde to hlavne ovplyvní podstatne väčšie množstvo ľudí. Práve v týchto prípadoch sme preto vlani skutočne dali ministerstvu spravodlivosti legislatívne podnet na zníženie sadzieb. Súčasná je až 15 rokov. Myslíme si, že by sa v týchto prípadoch mala pohybovať do piatich rokov.


Zaoberáte sa aj otázkou zníženia sadzieb za prípravu a pokus trestného činu, ktoré sa trestajú rovnako ako dokonané trestné činy. Čo vás k tomu vedie?
Práve tieto naše úvahy v legislatívny podnet ešte zatiaľ nevyústili. Uvažujeme a chceme pripraviť legislatívnu zmenu, ktorú by potom predložilo ministerstvo spravodlivosti.


To by však bol veľký koncepčný zásah.
Áno, bola by to koncepčná zmena. To hovoríte správne.


Prečo neprišla v čase, keď sa tvoril trestný zákonník?
Vtedy sa nikto nepozastavoval nad tým, že príprava aj pokus zostanú naďalej trestné rovnako ako dokonaný trestný čin. Trestnému zákonníku z roku 2009 by som nevyčítal, že toto neobsahuje. Vtedy proste asi na takéto úvahy nebol zrelý čas. Teraz si však myslím, že je, a tak tieto úvahy podnecujeme. Všeobecne môžem poved...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:25