TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šeliga: OĽaNO musí svojim poslancom prehovoriť do duše. Načo sme koalícia, keď si každý robí, čo chce?

19.07.2020, 13:51
Autor:
domadoma
Porušili poslanci koaličnú zmluvu? Takýto precedens im berie všetky argumenty v budúcnosti, tvrdí Richard Raši.

Minulý týždeň malo 17 koaličných poslancov porušiť koaličnú dohodu, keď hlasovali za návrh opozičnej ĽSNS. To rozvírilo debatu o tom, či koaličná zmluva naozaj bola porušená, alebo nie. 

Koaličná zmluva

Podľa výkladu OĽaNO k porušeniu dohody nedošlo, keďže išlo o individuálne hlasovanie niektorých poslancov. Podobný názor zdieľa aj Sme rodina, podľa jej člena Petra Pčolinského by nútenie poslancov hlasovať v rozpore so svojím svedomím "nebolo dobré". 

"OĽaNO si musí svojim poslancom prehovoriť do duše. Načo sme podpisovali koaličnú zmluvu? Načo sme vôbec koalícia, keď si každý robí, čo chce?" Povedal v relácii Na telo plus podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. 

"Aj takýto precedens im berie všetky argumenty v budúcnosti, ktoré budú chcieť použiť, keď náhodou nejaká strana bude hlasovať napríklad spolu s so stranou ĽSNS," reagoval člen Pellegriniho strany Hlas-SD Richard Raši.

Koalícia má podľa Šeligu hlasovať spolu, "to je základ koalície," povedal. "To znamená, že pani Záborská a spol majú hlasovať s koalíciou, nikto im neláme svedomie cez koleno, oni slobodne vstupujú do tej koalície, toto sú zbytočné kotrmelce," dodal Šeliga.

Pre Rašiho otázka potratov počas koronakrízy nie je hlavným problémom a tiež podľa neho nebola o danej téme vedená dostatočná verejná diskusia.

Kauza diplomoviek 

Pred niekoľkými týždňami odštartovala v koalícii kauza plagiátorstva záverečných prác. Začala u Petry Krištúfkovej, pokračovala prácou predsedu Sme rodina Borisa Kollára, ďalej ministra školstva Branislava Gröhlinga a skončila vo štvrtok u premiéra Matoviča.

"Mňa Igor Matovič riadne naštval, lebo je to hanba. Tri týždne riešime diplomovky, lebo si niekto nevedel urobiť domácu úlohu," reagoval na kauzu okolo Igora Matoviča Šeliga. Mal by podľa neho vyvodiť zodpovednosť. Matovič to po návrate z Bruselu, kde je na Summite EÚ, musí vysvetliť svojim koaličných partnerom, myslí si.

Raši pripomenul, že dali Matovičovi čas do nedele, aby sa vyjadril k ďalším krokom a v pondelok začne Hlas zbierať podpisy na jeho odvolanie.

"No teraz som v dileme, nebudem klamať. V živote ma nenapadlo, že budem musieť riešiť dilemu, že náš premiér bude plagiátor," dodal Šeliga. Povedal však, že by nespravil nič preto, ab sa opäť dostal k moci Robert Fico. 

01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 03 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 04 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT 05 - Modified: 2024-04-11 13:58:15 - Feat.: - Title: Dve výzvy za viac ako päť miliónov. Ministerstvo investícii chce podporiť cezhraničnú spoluprácu s Českom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:34