StoryEditor

Fico chce odvolávať Matoviča: Musíme byť opatrní. On je čistý blázon, neviem čo urobí

17.07.2020, 11:55
Autor:
redredTASRTASR
Za Smer je podľa Roberta Fica pripravených na podpis 26 poslancov, osloviť chce aj nezaradených poslancov.

Poslanci z klubu Smer-SD sú pripravení na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie.

Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že rozhodnutie prijali už vo štvrtok  a hárky na zber podpisov sú nachystané.

Za Smer-SD je podľa jeho slov pripravených na podpis 26 poslancov, osloviť chce aj nezaradených poslancov. Fico tvrdí, že dôvodom odvolávania nie je kauza okolo jeho diplomovej práce.

"Dôvod na odvolávanie Matoviča je kvôli jeho charakteru, čo porozprával, ako dourážal a aké krivé obvinenia urobil. Musíme však byť veľmi opatrní, on je čistý blázon, neviem čo urobí," povedal Fico.

"My sme pripravení, hárky sú u nás zajtra podpísané. Budú k dispozícii v pondelok (20. 7.) na klube a kto sa chce pridať, bude vítaný. Smer-SD má 26 poslancov, ktorí ich podpíšu," povedal. Dodal, že cítia aj pnutie vo vládnej koalícii. Nepredpokladá však, že by koaliční poslanci návrh podporili, ani to, že by sa im premiéra podarilo odvolať, keďže má koalícia v pléne parlamentu väčšinu.

Deklaroval, že návrh budú chcieť dôstojne predložiť a vysvetliť. Podľa jeho slov budú opatrní pri tom, kto bude návrh odôvodňovať, predkladať a vystupovať v pléne. "Sme poslední, ktorí by sme sa chceli zúčastniť na nejakom cirkuse," povedal s tým, že sa pokúsia schôdzu v prípade jej zvolania udržať "v rámci normálnosti". Podotkol, že pri duševne nespôsobilom premiérovi nevie garantovať, ako to dopadne.

Šéf Smeru-SD skonštatoval, že duševná nespôsobilosť premiéra vyvoláva množstvo právnych otázok. Myslí si, že je čas na jeho odvolávanie, pričom poukázal na jeho vyjadrenia o iných osobnostiach v súvislosti s ich záverečnými prácami. Dodal, že nesie tiež plnú zodpovednosť za nezvládnutie krízy.

Matoviča na odstúpenie vyzval aj podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (nezaradený). V piatok vyhlásil, že Matovič je zlodej a klamár, preto nemôže byť premiérom Slovenska. Ak do pondelka neodstúpi, Pellegrini je pripravený zbierať podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Podľa medializovaných informácií má byť diplomová práca premiéra Matoviča o daňovom systéme plagiátom. Opísať v nej mal dve knihy od trojice slovenských ekonómov. Premiér sa na sociálnej sieti ospravedlnil všetkým poctivým študentom. Priznal, že počas štúdia odpisoval a že by zrejme mal prísť o titul. Z pozície premiéra odstúpi vtedy, keď splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:32