TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová reaguje na kauzu diplomovky: Som sklamaná a smutná. Ide o najväčšiu hodnotovú križovatku, na ktorej vláda stojí

16.07.2020, 15:53
Autor:
TASRTASRredred
Premiér na informácie ohľadne diplomovej práce reagoval statusom na Facebooku. Tvrdí, že si nepamätá, čo presne v práci citoval a čo nie.

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky

Ide doposiaľ o najväčšiu hodnotovú križovatku, na ktorej vláda stojí. Som sklamaná a smutná, že očakávania verejnosti, vrátane mojich vlastných, na vysoké štandardy uplatňovania politickej moci a vyvodzovanie politickej zodpovednosti, s ktorými bol spájaný nástup vlády Igora Matoviča, zostávajú zatiaľ nenaplnené.

Podvádzanie neschvaľujem a nemôžem schvaľovať ani jeho zľahčovanie. Môžem len zopakovať, že úlohou nás všetkých je budovať dôveru ľudí v politiku a inštitúcie. A to v súlade so sľubom, že ju budeme robiť inak, ako bolo zvykom v minulosti a že sami budeme uplatňovať to, čo sme v minulosti žiadali od svojich oponentov.

V čase, keď pred Slovenskom stoja bezprecedentné výzvy v súvislosti s riešením dopadov krízy, je dôvera občanov k predstaviteľom vlády kľúčová a je nezodpovedné s ňou hazardovať.

Juraj Šeliga, podpredseda parlamentu
Ospravedlňujem sa Vám. Neviem, aké misky váh mám hľadať... Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte. V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli...

Robert Fico, predseda strany Smer

To, že Igor Matovič podvádzal pri diplomovej práci, ma vôbec neprekvapuje. Celý jeho život je o podvode. Ako podviesť štát na DPH, ako podviesť voličov klamstvami, ako krivo obviniť politických oponentov.

Ľudia sa v roku 2020 rozhodli pre zmenu. Médiá im však zatajili, čo za ľudia túto zmenu predstavujú. Keby médiá povedali verejnosti pravdu o Kiskovi, Kollárovi či Matovičovi, neprekročili by títo politici ani prah najzapadlejšieho kultúrneho domu, nieto ešte najvýznamnejších štátnych inštitúcií. Z týchto ľudí sa vyplavuje len to najhoršie, čo sa dá priniesť do politiky. Podvody, faloš a pretvárka.

V SMERe - SD si kladieme otázku, či už nie je čas otvoriť ľuďom oči a podať návrh na vyslovenie nedôvery Matovičovi. Nie za diplomovku, ale za jeho charakter. Máme však dilemu, či ústava vôbec umožňuje vyslovenie nedôvery duševne nespôsobilým osobám.

Veronika Remišová, ministerka investícii a regionálneho rozvoja

Som presvedčená, že pre individuálne zlyhania niektorých členov koalície spred 20 rokov a mimo politiky nemôžu uvoľňovať cestu ľuďom, ktorí rovnaké zlyhania na rozdiel členov Za ľudí potichu tolerovali.

Strana Za ľudí urobí všetko preto, aby sa také veci pri písaní diplomových prác, ako urobili Danko, Kollár, Gröhling či Matovič, nemohli zopakovať, a aby sa dalo také konanie aj potrestať.

Vyvodenie osobnej zodpovednosti zlyháva. Nie je vylúčené, že podobných odhalení bude pribúdať, preto potrebuje systémové riešenie.

Ondrej Dostál, poslanec SaS

Je to veľká hanba. Nielen pre Igora Matoviča, ale pre nás všetkých vo vládnej koalícii. Môj mozog nevie spracovať, ako niekto, kto je sám plagiátorom, dokáže pre plagiátorstvo vyzývať na odchod niekoho iného a ešte pri tom verejne burácať.

V normálnej krajine, ktorou snáď raz budeme, by politik po takomto odhalení sám dobrovoľne odišiel z funkcie. Slovensko, žiaľ, takouto normálnou krajinou ešte stále nie je. Vzhľadom na to, čo sme sa dozvedeli za posledných pár týždňov a aj vzhľadom na spôsob, akým sa Igor Matovič k svojej plagiátorskej kauze postavil, je jasné, že z funkcie neodíde. A nemá asi veľký zmysel ho k tomu vyzývať.

Tomáš Drucker, predseda strany Dobrá voľba
Plné huby rečí o morálke a podvodoch iných ľudí, o transparentnosti o boji s podvodníkmi.... Blbosť. Títo ľudia sú prezlečení vagabundi a ešte k tomu aj nekompetentní, ktorí okrem hrubej kože a drzosti ešte aj dovedú Slovensko do chudoby a morálneho úpadku.

Richard Raši, predstaviteľ vznikajúcej strany Hlas
Premiér Igor Matovič by mal pre kauzu svojej diplomovej práce odísť z funkcie. Keď to vezmeme čisto mechanicky, Andrej Danko naozaj použil aspoň päť zdrojov, Igor Matovič zlepil prácu z dvoch kníh. To je už naozaj hanba. Toto je možno zatiaľ zo všetkých plagiátov, ktoré boli mediálne pertraktované, asi najhorší príklad.

Lászlo Solymos, predseda Most-Híd
Igor Matovič najviac kričal a vyzýval na odstúpenie Andreja Danka a teraz sa ukázalo, že spravil to isté. Možete si myslieť že teraz mám veľký úsmev na tvári, lebo táto koalícia veľmi rýchlo dokazuje, že nie je lepšia ako tá predchádzajúca v ktorej sme boli aj my. Nemám, jednak lebo ešte môže byť aj horšia, ale hlavne preto, lebo všetky tieto prípady ukazujú, že politici v mocenských pozíciach nie sú schopní priznať si, keď urobili chybu a vyvodiť následky. Krátke a cynické ospravedlnenie nestačí.

Michal Šimečka, europoslanec
Čo je skutočný problém: štát vedú ľudia, ktorí pohŕdajú vzdelaním. Ak chce mať Slovensko nádej na úspešnú budúcnosť, musíme sa okamžite pustiť do masívnej reformy vzdelávania. Investovať obrovské zdroje do výskumu a inovácií. Pritiahnuť späť domov našich špičkových vedcov, ktorí odišli do zahraničia. A musia to urobiť ľudia, ktorí, ako dnes vieme, vzdelaním pohŕdajú.

Strana SaS

SaS potrebuje zvážiť všetky možnosti a poradiť sa na poslaneckom klube a vo vnútri strany.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2024-02-21 14:23:37 - Feat.: - Title: Zlo treba včas odhaliť a zastaviť. Politici si pripomínajú šieste výročie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice 03 - Modified: 2024-02-14 09:45:46 - Feat.: - Title: Hanba ako delo. Šimkovičovej angličtine v Abú Zabí rozumel málokto. Pridala sa k dlhému zástupu našich „anglicky“ hovoriacich politikov 04 - Modified: 2024-01-02 14:33:30 - Feat.: - Title: Čaputová, Fico a Pellegrini. Odhaľujeme, kto mal spomedzi politikov najviac komentárov a kto bol najaktívnejší 05 - Modified: 2024-01-02 12:13:05 - Feat.: - Title: Sociálne siete 2023: Líder Čaputová, najaktívnejšieho Pellegriniho dobieha Šimečka a Fico vedie v interakciách na svoje príspevky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:28