TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

"Bývalý režim hovoril aj zlé veci." Blaha reagoval na obvinenie z popierania zločinov komunizmu

16.07.2020, 12:55
Autor:
klkl
Podľa logiky obvinenia voči Blahovi je podľa poslanca komunizmus a všetko s ním súvisiace trestné a kriminálne.

Poslanca za Smer Ľuboša Blahu obvinili z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Včera o tom informoval šéf strany Robert Fico.

​Blaha dnes na obvinenie reagoval spolu s jeho obhajcom Robertom Kaliňákom, ktorý je stále podpredsedom Smeru.

"Polícia ma obvinila z toho, že popieram zločiny komunistov a režimov. Nasadili na mňa paragraf, ktorý navrhol poslanec Dostál a vtedajšia Radičovej vláda ho schválila," povedal Blaha s tým, že cieľom obvinenia má byť spochybnenie jeho názorov.

"Som presvedčený, že bývalý režim robil mnohé zlé veci ale aj mnohé dobré veci," povedal Blaha a spomenul aj procesy z 50-tych rokov.

"Obviňovať mňa z toho, že by som popieral zločiny 50-tych rokov a akékoľvek zločiny je smiešne," dodal. "Mňa úplne uráža, keď o mne niekto hovorí, že obhajujem akýkoľvek zločin," povedal na brífingu Blaha.

Blaha hovoril, že podľa neho ide o kriminalizáciu politických oponentov a práve to sa podobá na procesy z 50-tych rokov. 

"Pani Nicholsonová podala päť trestných oznámení a všetky boli chabé a štyri z nich boli zamietnuté," povedal Blaha. Podľa neho polícia pustila jedno z trestných oznámení len zo strachu pred "politickými čistkami". 

Podľa logiky obvinenia voči Blahovi je podľa poslanca komunizmus a všetko s ním súvisiace trestné a kriminálne. "Kriminalizujeme tým aj osobnosti ako bol Dubček," povedal poslanec. "Nemôžete odpísať celú generáciu ľudí, ktorí vtedy žili," uzavrel.

"Vrátili sme sa do čias totality," skonštatoval o obvinení Kaliňák, podľa neho ide o zásah do slobody prejavu. Ako druhý problém Kaliňák označil politizáciu justície a politické tlaky vo všetkých štruktúrach.

Uzneseniu o obvinení podľa Kaliňáka chýbajú základné formálne náležitosti. "Musí byť jednoznačne zrušené," povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:48