StoryEditor

"Je to vláda podvodníkov a klamárov." Fico sa pustil do veľkého sociálneho balíka

15.07.2020, 14:03
Autor:
TASRTASR
Vládna koalícia má podľa šéfa Smeru na základe schválenej zmeny rozpočtu k dispozícii toľko peňazí, koľko chce.

Vláda je koalíciou klamárov a podvodníkov. Avizovaná úprava pri 13. dôchodkoch prakticky znamená ich zrušenie. Vyhlásil to v stredu na brífingu v Národnej rade predseda Smeru Robert Fico v reakcii na ohlásený vládny balíček v hodnote 500 miliónov eur.

Vládna koalícia má podľa neho na základe schválenej zmeny rozpočtu k dispozícii toľko peňazí, koľko chce. Ak by mal v súčasnosti on ak premiér k dispozícii dvanásť miliárd eur, urobil by podľa vlastných slov "zlatý sociálny štát", toto považuje za omrvinky.

"Namiesto toho, aby pomáhali tým najslabším, predovšetkým lejú peniaze do bánk, lejú peniaze najbohatším a tí, ktorí sú najchudobnejší, majú menej a menej," myslí si Fico. Dôchodcov podľa neho súčasná vláda "okradne" o 280 miliónov eur, pretože na trináste dôchodky boli celkovo plánované výdavky v sume 580 miliónov eur.

​"Prakticky idú zákonom zrušiť 13. dôchodok a vracajú sa k inštitútu vianočného príspevku, ktorý sme zaviedli my, s tým, že ho chcú pretransformovať na nejaké smiešne sumy," komentoval. Vyčíslil, že napríklad v prípade starobných dôchodcov mal pôvodne každý dostať trinásty dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku, čo je 460 eur.

​Dodal, že ak vláda hovorí o akejsi solidarite pri úprave 13. dôchodkov, klame. "Klame, ak hovorí o nejakej solidarite, ak hovorí, že tí, ktorí dostávajú najmenej, majú dostať najviac, lebo sú to zanedbateľné skupiny v porovnaní s tým, aké kategórie na Slovensku dnes máme," podotkol Fico s tým, že napríklad minimálny dôchodok, ktorý predstavuje 334 eur, poberá 160-tisíc dôchodcov z celkového počtu 1,4 milióna dôchodcov. 

Poukázal tiež na to, že predseda parlamentu a koaličného Sme rodina Boris Kollár podpísal memorandum s Jednotou dôchodcov Slovenska a prisľúbil jej, že 13. dôchodky budú vyplatené. "Pevne verím, že aj Jednota dôchodcov Slovenska si to vybaví s tými, ktorí jej nasľubovali hory-doly a nič nesplnili,“ dodal poslanec Ladislav Kamenický (Smer).

Obedy zadarmo podľa Fica mali za cieľ aj to, aby mal každý prístup k jednému teplému jedlu a aby mali ľudia možnosť posielať deti do školských jedální.

Podľa poslanca Jána Richtera (Smer) v tomto prípade chýba analýza uplatňovania obedov zadarmo.

Poslanec Smeru Juraj Blanár skonštatoval, že návrh na rozšírenie bezplatnej dopravy spadne na plecia samosprávam. Pochybuje, že tie to budú vedieť utiahnuť.

​Zavedenie tehotenskej dávky od štvrtého mesiaca tehotenstva považuje Fico za akési "potratové preteky". S týmto Smer-SD podľa neho nemá problém, tvrdí však, že toto opatrenie je motivované diskusiou v parlamente o umelom prerušení tehotenstva.

Vládna koalícia v stredu predstavila balíček opatrení na pomoc ľuďom v objeme 500 miliónov eur. V rámci neho by sa mala zaviesť od budúceho roka tehotenská dávka od 4. mesiaca tehotenstva, balíček počíta aj s 13. dôchodkom či znížením doplatkov za lieky.

Okrem toho by sa mala zaviesť bezplatná doprava v miestnej hromadnej doprave pre deti či seniorov a ťažko zdravotne postihnutých.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:52