TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šeliga sa obrátil na Mazáka. Chce, aby preveril rozhodnutie Trubana v bödörovom prípade

13.07.2020, 12:41
Autor:
TASRTASR
Podpredseda parlamentu vidí v prípade vzatia do väzby veľký rozdiel v rozhodnutiach Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu.

Podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga podáva podnet predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi v súvislosti s rozhodnutím sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Michala Trubana o nevzatí do väzby Norberta Bödöra.

Zároveň sa opäť obracia na Najvyšší bezpečnostný úrad pre bezpečnostnú previerku firmy Bonul. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

​​"Podávame podnet predsedovi súdnej rady doktorovi Mazákovi, aby sa pozrel na to, akým spôsobom rozhodoval doktor Truban, ako postupoval, či mal alebo nemal namietať a či bolo dodržané všetko, čo malo," vysvetlil Šeliga.

Šeliga vidí v prípade vzatia do väzby veľký rozdiel v rozhodnutiach Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu. "Na jednej strane sudca hovorí, že nie sú dôkazy na to, aby bol niekto vzatý do väzby a na druhej strane najvyšší súd povie, že toto je jeden z najväčších prípadov korupcie na Slovensku a človeka berie do väzby," upozornil.

Obráti sa na NBÚ

Podpredseda parlamentu podotkol, že hoci ako občan ani politik nemá právo zasahovať do rozhodnutí sudcov, ani oni nemôžu byť nedotknuteľní. Pripomenul, že právo začať konanie voči sudcovi má Súdna rada.

Návrh na začatie konania môže podať ministerka spravodlivosti alebo predseda súdnej rady. Podnetom k Mazákovi sa chce vyhnúť podozreniam o politickom zásahu do súdnej moci.

Pre bezpečnostnú previerku firmy Bonul sa Šeliga opäť obráti na NBÚ. Prvý raz tak urobil už pred rokom. Kritizuje, že firme neodobrali bezpečnostnú previerku. Väzba Bödöra je podľa neho ďalším zásadným dôkazom. "Ak nás NBÚ nevyrozumie o tejto téme, ak neurobí žiadne konkrétne kroky, tak budem spolu s kolegami iniciovať zvolanie osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ," vyhlásil.

Miliónová korupcia

ŠTS v Banskej Bystrici 5. júla nevzal podnikateľa Bödöra do väzby, návrhu na väzobné stíhanie vyhovel iba v prípade Petra Kubu.

Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur. Najvyšší súd po sťažnosti prokurátora ÚŠP rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Šeliga po rozhodnutí ŠTS spochybnil nezávislosť sudcu Trubana. Sudca sa k jeho tvrdeniam nechcel vyjadrovať.

Konáme aj bez politikov, odkazuje Mazák

"Trošku mi je ľúto, že pán poslanec Šeliga asi nečíta monitoringy. Ja som to už povedal na viacerých úrovniach, že sa Súdna rada bude aj bez listov politikov venovať prípadu sudcu Trubana," reagoval Mazák.

Súdna rada sa bude podľa jeho slov venovať hlavne otázke, či sa Truban nedopustil konania, ktoré je minimálne v rozpore s etickými pravidlami. V súvislosti s Trubanom má podľa Mazáka Súdna rada už informácie, ktoré musí verifikovať. Následne si osobitná komisia Súdnej rady Trubana pozve na pohovor a neskôr prípadne aj predsedu sudcovskej rady ŠTS. Podľa výsledku tohto šetrenia predloží Mazák Súdnej rade návrh na ďalší postup.

Mazák v tej súvislosti pripomenul, že byť nestranným sudcom znamená, že ak má sudca čo i len najmenšie pochybnosti o svojej nezaujatosti, tak sa nechá z konania vylúčiť. V kontexte prípadu Mazák pripomenul, že ide jednak o kauzu, ktorá je mimoriadne sledovaná a vážna aj z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti a jej možných dôsledkov.

"A po tretie, ak ako sudca viem, že sa ma kauza dotýka vecne, tak urobím všetky preventívne kroky, aby som nevzbudzoval pochybnosti o svojej nestrannosti i keď si sám myslím, že som nestranný. Aj keď som o tom presvedčený, lebo moje subjektívne presvedčenie je jedna vec a druhá vec je názor verejnosti v tomto veľmi citlivom období," uzavrel Mazák.

01 - Modified: 2020-07-06 14:05:22 - Feat.: 0 - Title: Šeliga upozornil na možný konflikt sudcu, ktorý prepustil Bödöra z väzby 02 - Modified: 2020-07-07 13:21:04 - Feat.: 0 - Title: Lipšic: Bödör je vo výhode. Má niekoľko dní, aby mohol zmariť dôkazy 03 - Modified: 2020-07-08 14:19:42 - Feat.: 0 - Title: Zvláštna výmena. Bödöra vystriedal Čech bez domova
01 - Modified: 2024-04-03 11:27:03 - Feat.: - Title: Strana Za ľudí podporila Korčoka. Pellegrini podľa Remišovej mohol porušiť ústavný zákon, žiada vysvetlenie 02 - Modified: 2023-12-06 14:08:31 - Feat.: - Title: Za ľudí nesúhlasí s opätovným vymenovaním Holjenčíka za šéfa ÚRSO 03 - Modified: 2023-10-01 17:22:35 - Feat.: - Title: Prečo sa volebný boj bývalej koalície skončil jej debaklom? 04 - Modified: 2023-09-18 12:27:16 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas žiada Remišovú vysvetliť financovanie domu, tá podáva trestné oznámenie 05 - Modified: 2023-08-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo nám povedia zahraniční voliči?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:00