OšípanéReuters
StoryEditor

Africký mor ošípaných identifikovali v domácom chove na východe Slovenska

13.07.2020, 12:01
Autor:
TASRTASR
Ohnisko sa nachádza 1,5 kilometra od ukrajinskej a 2,5 kilometra od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov.

Po 11 mesiacoch potvrdili ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO) v domácom chove na Slovensku, ohnisko nákazy je v obci Čierna v okrese Trebišov. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa na svojej webovej stránke.

V chove boli chované dve ošípané, nekomerčný chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. Ošípané mali zvýšenú telesnú teplotu a neprijímali krmivo. Následne ošípané uhynuli a 7. júla prebehlo vzorkovanie zvierat za účelom potvrdenia/vyvrátenia nákazy,“ uvádzajú veterinári.

Ohnisko pri maďarskej hranici

Ohnisko sa nachádza 1,5 kilometra od ukrajinskej a 2,5 kilometra od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov. Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO u diviakov.

V súvislosti s najnovšími prípadmi vytvorili trojkilometrové ochranné pásmo okolo ohniska, ktoré zasahuje do katastrov obcí v okrese Trebišov Čierna, Boťany, Bačka, Biel, Čierna nad Tisou a Malé Trakany.

Pásmo dohľadu v polomere desať kilometrov zahŕňa v Trebišovskom okrese katastre miest a obcí Kráľovský Chlmec, Veľké Trakany, Dobrá, Pribeník, Poľany a Leles. V okrese Michalovce ide o obce Ptrukša, Veľké Slemence, Ruská a Kapušianska Kľačany.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR žiada obozretnosť a dodržiavanie preventívnych opatrení. Pripomína, že je nevyhnutné, aby mali všetci chovatelia chovy zaregistrované a aby ošípané a odstavčatá kupovali iba zo známych zdrojov a nie z oblastí mimo Slovenska, kde bol AMO potvrdený.

Podľa neho nie je vylúčená ani cesta prenosu cez zeleninu a ovocie z tejto oblasti. „Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná,“ informoval. Situáciu za našimi hranicami vzhľadom na počty potvrdených prípadov označil za katastrofálnu. Najviac ich pribúda v Maďarsku a v Poľsku.

Upozornenie na príznaky infikovaných

Agrorezort zároveň upozorňuje na príznaky infikovaných ošípaných. Sú to zvýšená teplota zvieraťa, krvou podliate štípance po muchách, krvné podliatiny na koži, hnačka a znížený príjem krmiva.

Ich nahlásenie, či už štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi, je extrémne dôležité pre zamedzenie šírenia AMO do ďalších oblastí Slovenska,“ uviedol s tým, že v prípade akejkoľvek zmeny správania, resp. narušení zdravotného stavu alebo v prípade úhynu domácej ošípanej, je jej majiteľ povinný tento úhyn ihneď nahlásiť príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) a veterinárovi.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov,“ dodal agrorezort, podľa ktorého vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále vyšetrujú odovzdané vzorky.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov pri maďarských hraniciach.

Na Slovensku doteraz zaznamenali 216 prípadov ochorenia u diviakov, a to v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice - okolie a Košice - mesto. U domácich ošípaných sa AMO potvrdilo spolu v 12 prípadoch v okrese Trebišov, pričom doposiaľ posledný prípad zaznamenali 19. augusta 2019. Vlani v decembri Európska komisia zrušila pre Slovensko aj infekčnú oblasť pre AMO.

01 - Modified: 2022-12-01 17:33:40 - Feat.: - Title: HN24 V českom Libereckom kraji sa dnes potvrdil africký mor ošípaných u jedného uhynutého diviaka 02 - Modified: 2022-03-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Nechtový trend tejto jari musíte vyskúšať: Klasikou v celkom inom prevedení je čierna francúzska manikúra 03 - Modified: 2020-04-26 19:37:28 - Feat.: - Title: Mor ošípaných je späť na Slovensku. A ešte silnejší 04 - Modified: 2019-11-04 21:06:42 - Feat.: - Title: Slovenskí farmári prichádzajú o desiatky tisíc eur. Nepomáha im ani špeciálna značka 05 - Modified: 2019-10-15 08:10:06 - Feat.: - Title: Čínska inflácia sa zrýchlila. Môžu za to ceny bravčového, vyskočili o takmer 70 percent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:38