StoryEditor

Na Európske hlavné mesto kultúry kandiduje Trenčín potichu

03.11.2007, 14:12
Autor:
SITASITA
Mesto Trenčín kandiduje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 potichu. Zatiaľ ani nekonkretizovalo ciele svojho projektu, na ktorého príprave pracuje už viac ako rok.

"Každé z kandidátskych miest, na Slovensku aj vo Francúzsku, si zvolilo inú taktiku, niekto dáva o svojom zámere prihlásiť sa do tejto súťaže najavo hlasnejšie, niekto menej hlasno. Mesto Trenčín nezvolilo hlasnú reklamnú a mediálnu kampaň, ale projekt pripravuje s plnou vážnosťou," informuje samospráva na internetovej stránke mesta.

Vedúca Útvaru marketingu mestského úradu Renáta Kaščáková pre agentúru SITA uviedla, že mestá sú navyše stále len v pozícii uchádzačov o kandidatúru, projekty sa podávajú do 16. novembra, a preto nie je vhodné projekt zatiaľ zverejňovať. Jediné, čo prezradila je, že ponesie názov Via Maxima. "Je postavený na symbolike ciest a rímskeho odkazu vytesaného do hradnej skaly a dáva Trenčínu šancu zreálniť smelé vízie a ciele, ktoré si predsavzal." Mesto o kandidatúre informovalo až v polovici októbra. Odvtedy sa uskutočnila jediná akcia, a to Priložme ruku k dielu, kedy Trenčania mohli farebným odtlačkom dlane na biele plátno symbolicky podporiť kandidatúru svojho mesta.

Titul Európske hlavné mesto kultúry prináša víťaznému mestu štatút európskej kultúrnej metropoly, medzinárodnú prestíž, zvýšenie turistického ruchu a celkový rozvoj mesta pri možných investíciách až vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. Ústna prezentácia sa uskutoční v decembri t.r. pred 13-člennou výberovou komisiou zloženou z odborníkov pôsobiacich na poli manažmentu a kultúry, pričom 7 členov komisie je z rôznych európskych krajín a šesť členov zo Slovenska. V januári, najneskôr vo februári výberová komisia rozhodne o tom, ktoré z kandidujúcich miest postúpia do druhého výberového kola. To sa uskutoční v závere roka 2008. Vybrané mestá tak budú mať ešte približne 9 mesiacov na dopracovanie svojich projektov. Až v druhom kole sa teda rozhodne s definitívnou platnosťou o tom, ktoré zo slovenských kandidátov sa v roku 2013 stane Európskym hlavným mestom kultúry.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:20