Milan Lapin: „Európska únia si môže dovoliť luxus environmentálnych daní. Jej produkty sú však potom drahé a ťažko sa predávajú.“HN/Peter Mayer
StoryEditor

Klimatológ varuje: V lete sa pripravme na vlnu horúčav

03.07.2020, 00:00
„Pravdepodobnosť, že sa na Slovensku vyskytnú prívalové dažde, je asi raz za sto rokov,“ hovorí v rozhovore pre HN klimatológ Milan Lapin.

Ešte pred pár týždňami zaznievali alarmujúce prognózy o extrémnych suchách, no spustili sa výdatné dažde. Sme už dnes „za vodou“?

Nie sme. Ak nastúpi len jeden týždeň suchého horúceho počasia, voda je preč. V máji síce popršalo dosť, ale bolo to len 89 percent z dlhodobého priemeru na Slovensku, na juhozápade iba 72 percent a voda sa ako-tak udržala v povrchových vrstvách. V apríli to bolo totiž len 22 percent dlhodobého priemeru. V júni sme zaznamenali asi 145 percent dlhodobého priemeru zrážok, avšak nie sú rovnomerne rozložené.

Ako vychádzajú v porovnaní s minulým rokom?

Celoročný úhrn zrážok dosiahol 111 percent dlhodobého priemeru, veľa zrážok však bolo iba v máji a novembri. Bol však druhým najteplejším rokom, odkedy máme merania, teda od roku 1881. S tým súvisiaci veľký výpar spôsobil vyčerpanie zásob vody, tiež nasledovala relatívne teplá zima s takým malým množstvom tuhých zrážok, že sa pravidelná snehová pokrývka v nižších polohách prakticky ani neobjavovala. Následkom toho začala pôda na jar rýchlo vysychať a navyše, až do 22. mája bolo veľmi málo zrážok.


Môžeme to pripočítať na vrub globálneho otepľovania?

Len čiastočne. Jeho vplyvom sa mení štruktúra zrážok, tiež ich časové a priestorové rozloženie. V teplom polroku začínajú prevažovať konvektívne zrážky – prehánky a búrkové lejaky, súčasne ubúdajú cyklonálne situácie – s dlhším trvaním a nižšou intenzitou zrážok. Vzrastajú počty prípadov, keď zaprší slabo alebo vôbec počas viacerých dní. Čím je však teplota vzduchu vyššia, tým môže byť viac vodnej pary v atmosfére. Na každý jeden stupeň oteplenia o päť až šesť percent. V posledných desaťročiach vzrastá aj riziko sucha a prívalových povodní na celom území Európy.

Naši poľnohospodári môžu byť momentálne optimistickí?

Tam, kde napadali vhodné zrážky, spokojní budú. Stále je však dosť regiónov, kde nenapršalo rovnomerne. Trebárs na časti Podunajskej nížiny spadlo len málo zrážok, inde mali zrážky veľkú intenzitu a vznikli škody.

Slováci nebudú môcť vycestovať za hranice všedných dní tak ako inokedy. Čo ich čaká doma?

Zásadne nepredpovedáme počasie na dlhšie obdobie pre jednotlivé lokality a jednotlivé dni. Bavme sa o strednej Európe ako celku. Pre toto územie bude zrejme priemerná teplota v júli a auguste vyššia ako dlhodobý priemer. Veľmi pravdepodobne prídu dve až štyri vlny horúčav s teplotou aspoň jeden deň nad 35 stupňov Celzia. Tie sú, pochopiteľne, ťažko znesi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:57