TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Preveríme udelenie víz mužovi, ktorý je podozrivý v prípade vraždy Gruzínca, povedal Korčok

01.07.2020, 15:36
Autor:
ČTKČTK
Tridsaťdeväťročný Rus vystupujúci pod menom Roman Davydov podľa portálu Bellingcat v žiadosti o víza uviedol falošné údaje vrátane mena a adresy.

Slovensko preverí postup pri udelení víz ruskému občanovi, ktorý bol podľa niektorých informácií komplicom vraha, ktorý vlani v auguste v Berlíne zastrelil Gruzínca Zelimchana Changošviliho. Novinárom to dnes povedal minister zahraničia Ivan Korčok. Urobil tak v reakcii na informácie investigatívneho webu Bellingcat, že spomínaný Rus dostal víza na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade, hoci v žiadosti uviedol falošné údaje.

"Nariadil som okamžité hĺbkové vyšetrovanie postupu nášho generálneho konzulátu v Petrohrade. To znamená, či sme postupovali správne pri vydaní víz, či sme urobili všetky kroky, na základe ktorých sme víza udelili," povedal Korčok. Dodal, že ho zaujíma aj skutočnosť, či bolo v spomenutom prípade primerané vydať vstupné víza až na jeden rok.

Tridsaťdeväťročný Rus vystupujúci pod menom Roman Davydov podľa portálu Bellingcat v žiadosti o víza uviedol falošné údaje vrátane mena a adresy. Okrem toho predstieral, že je turista. Víza mu umožnili vstup do schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

Médiá informovali, že spomínaný Rus bol podľa nemeckej prokuratúry komplicom vraha, ktorý v Berlíne zastrelil Changošviliho. Gruzínec, ktorý podľa dostupných informácií bojoval proti Rusom v čečenských vojnách, bol zavraždený vlani 23. augusta v jednom z parkov centrálnej berlínskej štvrti Moabit.

Muža podozrivého z vraždy nemecká polícia zadržala, jeho údajný komplic sa podľa tlače vrátil do Ruska. Nemecký spravodajský magazín Der Spiegel tento rok vo februári napísal, že muž podozrivý z vraždy mal tesné kontakty s ruskou kontrarozviedkou FSB.

Pred tromi rokmi bol zrejme cez Slovensko zavlečený do vlasti vietnamský manažér Trinh Xuan Thanh, ktorý bol predtým unesený v Berlíne. Slovensko predtým opakovane odmietla, že bola do akcie vedome zapojená, keď vietnamskej delegácii vedenej vietnamským ministrom verejnej bezpečnosti zapožičala vládne lietadlo na prelet do Moskvy. Slovenské úrady v tejto súvislosti zmieňovali podozrenie zo zneužitia pohostinnosti krajiny.

01 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 02 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-12 18:27:10 - Feat.: - Title: Scholz kritizoval pred gruzínskym premiérom návrh zákona o zahraničných agentoch na "ruský štýl"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:32