StoryEditor

Reakcie na odchod Lučanského: Nebude to jediná obeť nezmyselných politických čistiek

30.06.2020, 14:38
Autor:
mahomahoTASRTASR
Policajný šéf Milan Lučanský požiadal ku koncu augusta o uvoľnenie zo služobného pomeru, v polícii tak skončí po 30 rokoch.

Koaliční aj opoziční politici reagovali na rozhodnutie Milana Lučanského odísť z funkcie policajného prezidenta.

Roman Mikulec, minister vnútra (OĽaNO): Hoci sa s prezidentom Policajného zboru, Milanom Lučanským, v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal Policajný zbor vyzerať a fungovať. Dnes som prijal jeho Žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru v štátnej službe k 31.8. Verím, že do tohto času dokážeme konštruktívne fungovať najmä vzhľadom na náročné obdobie pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu.

Denisa Saková, exministerka vnútra: Policajný zbor jeho odchodom veľa stratí, ale nebude to jediná obeť nezmyselných politických tlakov a čistiek. Na základe mojich pracovných skúseností som presvedčená o tom, že s Milanom Lučanským odídu aj mnohí iní kvalitní policajti, pretože mu veria, podporujú ho a vyznávajú rovnaké hodnoty ako on: cit pre spravodlivosť a pravdu.

Veronika Remišová, vicepremiérka pre investície a informatizáciu (Za ľudí): Voči policajnému prezidentovi, ktorého dosadila vláda Smeru po politickej kamufláži cez akože nezávislý výber, som mala viaceré výhrady. Nevyčítam Milanovi Lučanskému veci, ktoré urobil dobre, ale skôr veci, ktoré, naopak, neurobil. Ako šéf policajnej inšpekcie za vlády Smeru nemal výsledky napriek tomu, že mnohí mali vedomosť o veľmi vážnych podozreniach z politizácie a infiltrácie mafie na najvyššie miesta v polícií. 

Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu: Skutočnosť, že Milan Lučanský nedôveruje súčasnému vedeniu ministerstva vnútra, potvrdzuje naše obavy, že sa začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci. Pod jeho vedením si polícia uvoľnila ruky, bola objasnená vražda dvoch mladých ľudí, rozložila sa sieť vyvolených, ktorí skončili vo väzbe a čaká ich spravodlivý súd.

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽANO: Milan Lučanský je človek pevne prepojený so štruktúrami bývalej vládnej garnitúry. Ide o človeka Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej. Našim cieľom je zabezpečiť spravodlivosť pre všetkých a rovnosť pred zákonom. Preto rozhodnutie pána Lučanského považujeme za začiatok očisty Policajného zboru a koniec ochrany tzv. našich ľudí.

Juraj Šeliga, podpredseda parlamentu (Za ľudí): Nebudem klamať, pán Lučanský nemal moju dôveru, no aj tak mu chcem poďakovať za jeho prácu pri vedení Policajného zboru, ktoré bolo nepochybne lepšie ako vedenie jeho predchodcu Tibora Gašpara. Teraz však musí prísť niekto lepší, kto rozviaže policajtom ruky a dodá sebavedomie pri odhaľovaní a vyšetrovaní všetkých trestných činov.

Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS: Zjavne pán Lučanský nemá dôveru ministra vnútra a to je základ, aby tam tá dôvera bola. Keď pán Lučanský odíde, je dôležité, aby sa policajným prezidentom stal človek, ktorý bude mať dôveru ministra vnútra, ale aj človek, ktorý bude odvolateľný v prípade, že nebude konať tak, ako má, nebude konať pre spoločnosť.

Juraj Blanár, podpredseda Smeru: Dôrazne odmietame snahy vládnej koalície o politizáciu Policajného zboru. Ministerstvo vnútra už teraz siahlo na právomoci šéfa polície, čím z neho chce spraviť bábku vo svojich rukách. Takéto snahy nie sú demokratické, ale len prispievajú k vnášaniu Matovičových praktík do radov polície.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:20