StoryEditor

Viac spotreby? Chcem pridať rodinám

29.06.2020, 00:00
Plánujeme urobiť jednotnú štátnu dávku v odkázanosti, ktorá pôjde za človekom, nie za inštitúciou, povedala pre HN štátna tajomníčka rezortu práce Soňa Gaborčáková.

Počas krízy boli najohrozenejšou skupinou seniori v domoch sociálnych služieb. Čo sa tam pokazilo?

Hneď ako som prišla na ministerstvo, vedela som, že tieto zariadenia budú problém. Opatrovateľka totiž nevie rozoznávať symptómy COVID-19 od nejakej bežnej nádchy.

My ich potom súdime, ale zabudli sme na to, že systém zlyháva. Ak by bola od začiatku prepojená sociálna a zdravotná starostlivosť, tak by sa okamžite v čase pandémie lokalizoval zdravotný personál, ktorý by vedel rozpoznávať symptómy. Vedela som, že systém zabezpečenia sociálnych služieb môže zlyhať, preto bol plán plošné testovanie, aby sa vedelo, kde sú epicentrá. Plošné testovanie som dohovárala na ministerstve zdravotníctva, čo sa nám nakoniec podarilo uskutočniť. Výsledkom je, že sme na Slovensku situáciu zvládli mimoriadne úspešne v porovnaní s inými krajinami. Pezinok bol jeden z mála krízových prípadov. Spomedzi európskych krajín máme najnižší počet úmrtí v zariadeniach sociálnych služieb na milión obyvateľov, iba približne 3,4 úmrtia. Je to napokon aj zásluhou desaťtisícov tamojších zamestnancov, ktorí robili maximum.
Čo bolo potom?
Núdzový stav bol vyhlásený len pre nemocnice, a nie pre tieto zariadenia. Ja som nastúpila v pondelok a v piatok už bol vyhlásený núdzový stav aj pre nich. Mali sme tak viac právomoci ich chrániť. Uzatvorili sme ich a minimalizovali sme šírenie nákazy. A ak sa vírus niekde objavil, tak sme už vďaka núdzovému stavu mohli zadarmo distribuovať ochranné pomôcky do zariadení v hodnote viac ako päť miliónov eur. Bol to prvý krok, ktorý sme museli urobiť, aby nám neubúdali ešte aj pracovníci, ktorí sa bez ochrany mohli nakaziť. Boli sme však veľmi prekvapení, že v štátnych hmotných rezervách pomôcky neboli. A ak aj boli, tak nie také, aké sme potrebovali. Nakoniec sme zvládli distribúciu cez vyššie územné celky. Aj okresné úrady boli málo flexibilné, tvárili sa ako mŕtvi chrobáci. V rámci núdzového stavu sme teda prijali uznesenie a nariadili sme im, aby túto povinnosť na seba vzali.
Sú teraz už tieto zariadenia pripraven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-21 12:12:26 - Feat.: - Title: Rezort práce chce preukazy ZŤP vymieňať za európske najneskôr od roku 2026, zabezpečia výhody v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-12 13:58:50 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši 03 - Modified: 2023-01-12 12:53:27 - Feat.: - Title: O dotáciu na stabilizačný príspevok môžu zamestnávatelia žiadať do konca januára 04 - Modified: 2023-01-01 16:25:25 - Feat.: - Title: Tento rok nastanú v sociálnom poistení viaceré zmeny 05 - Modified: 2022-10-24 09:17:02 - Feat.: - Title: Na Slovensku v čase poklesu nezamestnanosti rastie počet zamestnaných cudzincov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:09