TASR, koláž HN
StoryEditor

Pellegrini zajtra prezradí názov strany. Pripustil spojenie s Druckerom

28.06.2020, 14:42
Autor:
TASRTASR
Gesto Borisa Kollára nepoužívať titul v politike je podľa Pellegriniho trápne.

Koalícia vydrží, aj keby predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) pre diplomovú prácu zo svojho postu odišiel.

V nedeľnej politickej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

​Sulík zopakoval, že s Kollárom sa parlamentní poslanci za SaS stretnú v stredu. Rozhodnutie necháva predseda strany SaS na nich. Koalícia však podľa jeho slov potrebuje čas.

"Boris Kollár môže pochopiť, že s takto pochybným titulom sa nepatrí byť dvojkou v štáte," povedal Sulík. Nemyslí si však, že by hnutie Sme rodina z koalície pre túto kauzu odišlo.

Podľa poslanca NR SR Petra Pellegriniho sa ukázalo, že hodnoty akoby "skončili pred dverami vládnych bavorákov". Poznamenal, že na pozíciu šéfa parlamentu možno treba dať niekoho iného, "najlepšie stredoškoláka", ktorý ešte žiaden titul nemá.

Kollárova diplomovka 

Bývalého premiéra zarazila aj reakcia predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) v otázke Kollárovej diplomovej práce. Uviedol, že vysokí štátni predstavitelia aj tak nepoužívajú tituly, preto mu gesto Borisa Kollára nepoužívať titul v politike príde "trápne".

Pellegrini doplnil, že odídenci zo Smeru-SD sú ochotní podporiť zvolanie mimoriadnej schôdze. Sulík taktiež povedal, že ak by opozícia navrhla zvolať mimoriadnu schôdzu, poslanci za SaS by hlasovali za jej otvorenie.

Koalícia na ťahu 

Odídenci zo Smeru-SD však podľa Pellegriniho chcú počkať, čo urobí koalícia. Pellegrini tiež informoval, že názov novovznikajúcej strany prezradí v pondelok. Do budúcna nevylúčil možnú koalíciu so Smerom-SD. Pripustil, že je možné, že sa k novovzniknutej strane pripojí aj mimoparlamentná Dobrá voľba.

Na margo nového koronavírusu bude podľa Sulíka musieť štát zakročiť, ak sa počty nakazených budú zvyšovať. Pellegrini sa bojí, že druhá vlna na Slovensko príde zo zahraničia. Zo Sulíkom sa zhodli, že by v tom prípade bolo potrebné obnoviť kontrolu na hraniciach.

Tiež bude nutné zaviesť rúška a hygienické opatrenia. Bývalý premiér verí, že nepríde vypnutie ekonomiky. "Neviem, či by to naša vážne chorá ekonomika zvládla," dodal. Sulík v tejto súvislosti zdôraznil, že sa nenašiel príklad, že by sa na Slovensku niekto nakazil priamo v obchode.

Sulík vs. Pellegrini 13:50 Pellegrini nevylúčil, že by sa s jeho stranou mohla spojiť Dobrá voľba Tomáša Druckera. 13:40 "Viem si predstaviť, keď sa to bude zhoršovať, že prídu znova nejaké obmedzenia. Môj pocit je ten, že to čo najviac pomohlo obmedziť šírenie boli rúška a dezinfekcia," povedal Sulík k zvýšenému počtu nakazených na koronavírus. Dôležitá by podľa neho mohla byť kontrola hraníc. Navrhuje odoberanie vzorky ľuďom na hraniciach. 13:35 Pellegrini povedal, že politickú stranu naozaj zakladá a jej názov oznámi zajtra. Na otázku moderátora, či sa bude volať "Hlas sociálnej demokracie" povedal, že je to veľmi blízko.  13:34 V prípade, že by Peter Pellegrini založil vlastnú stranu, získal by po strane Igora Matoviča najväčšiu podporu.  13:32 Agentúra Focus spravila prieskum preferencie strán, ktorý zohľadňuje odchod Petra Pellegriniho zo Smeru, avšak nie kauzu diplomovky Borisa Kollára. V prieskume stále vedie OĽaNO, ako druhý je Smer a za ním Sme rodina. 13:13 "Môže Boris Kollár pochopiť, že s takto pochybným titulom by nemal byť dvojkou v štáte," povedal Sulík o možno vývoji v situácii. Hovoril aj o "zelenej karte". Odvolávanie predsedu parlamentu by bolo tajné, čo podľa neho zabezpečí, že hlasovanie bude úprimné. 13:11 "Ja si nemyslím, že Sme rodina kvôli tomuto z koalície odíde, to by bola úplná absurdnosť, dajme tomu trošku času," povedal Sulík. 13:10 Odchodom Borisa Kollára z pozície predsedu parlamentu sa podľa neho koalícia nerozpadne, stačí ho len nahradiť. "Najlepšie stredoškolákom, aby nebol problém s jeho diplomovou prácou," povedal Pellegrini. 13:08 "Zarazila ma reakcia predsedu vlády," povedal Pellegrini. "Vykradnú vám byt a vaša reakcia nebude že pôjdem na políciu, ale poviete, dalo mi to príučku, že by som si asi mal zamykať dvere," povedal. 13:07 "Musím pripomenúť, aké salto dokázali spraviť kolegovia z vládnej koalície," reagoval Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu a odídenec zo strany Smer-SD. 13:06 "S Andrejom Dankom sa to tiahlo mesiace, s Borisom Kollárom je to len niekoľko dní," povedal na tému diplomovej práce predsedu parlamentu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). "Koalícia vydrží a bude vládnuť aj keby Boris Kollár nebol predsedom parlamentu," dodal.

01 - Modified: 2020-06-25 09:49:57 - Feat.: 0 - Title: "Je to vláda veľkého sklamania." Pellegrini hodnotil Matovičov kabinet, mal aj čo chváliť 02 - Modified: 2020-06-26 12:14:56 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini už odišiel od Fica. Vzdal sa členstva v Smere 03 - Modified: 2020-06-28 12:10:53 - Feat.: 0 - Title: Prieskum agentúry Focus: Matovič stále vedie, Pellegrini ukázal potenciál
01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:31