Juraj BlanárTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kollár by mal okamžite odstúpiť a nehrať divadlo, myslí si Blanár

28.06.2020, 14:31
Autor:
TASRTASR
Smer-SD podľa Blanára nebude iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolávanie Kollára.

Kauza diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) paralyzuje parlament a vládu pri prijímaní ekonomických opatrení v súvislosti s koronakrízou. Vyhlásil to podpredseda opozičného Smeru-SD Juraj Blanár v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Mali by sme sa venovať ekonomickej kríze, ale práve kauza diplomovky kompletne paralyzuje parlament," povedal Blanár.

​Poukázal na to, že mimoriadna schôdza mala byť pôvodne tento týždeň vo štvrtok, avšak predseda parlamentu ju nezvolal.

Paralyzovaný štát

Ďalšia schôdza by sa mala uskutočniť budúci týždeň, Blanár však poukázal na oficiálnu informáciu, že Kollár má odcestovať do Budapešti. "Kauza paralyzuje vládu pri prijímaní dôležitých ekonomických opatrení, s ktorými vláda aj tak mešká," zdôraznil.

Smer-SD podľa Blanára nebude iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolávanie predsedu Národnej rady (NR) SR. Strana si počká na to, ako sa k celej veci postaví koalícia.

Zdôraznil, že po vyjadreniach Kollára na margo vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka v súvislosti s jeho rigoróznu prácou by mal šéf Sme rodina "okamžite odstúpiť a nehrať tu divadlo". Rovnako ĽSNS si počká, ako sa ku kauze postaví koalícia.

Otázky na Kollára

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zopakoval, že na ich klube budúci týždeň sa budú Borisa Kollára pýtať nezodpovedané otázky a na jeho úmysel.

Odpovede a vysvetlenie očakáva budúci týždeň aj klub SaS. "Situácia je jasná, ale poslanci chcú diskusiu," povedala predsedníčka klubu Anna Zemanová. Doplnila, že ak by ona zastávala takúto vysokú funkciu, odstúpila by.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová poznamenala, že ide o osobný, nie koaličný problém. Strana podľa nej zaujala jasné stanovisko, odmieta však "hrať vabank, ruskú ruletu so Slovenskom a povaliť vládu".

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na margo Kollárovej diplomovej práce povedal, že v zmysle vtedy platných zákonov to nie je plagiát. Kollár podľa neho citácie nekradol, používal ich so súhlasom ich autorov.

Blanár ako podpredseda 

Ak bude post podpredsedu Národnej rady (NR) SR patriaci opozičnej strane Smer-SD voľný, podpredseda strany Juraj Blanár sa oň chce uchádzať, povedal.

"Pokiaľ viem, tá pozícia je v súčasnosti obsadená. Ak bude voľná, tak sa budem uchádzať o dôveru," povedal Blanár. Zároveň si nemyslí, že by mali zo strany odísť aj ďalší poslanci a pridať sa k Petrovi Pellegrinimu, ktorý chce založiť nový politický subjekt. "Nemyslím si to. A nevidím do ich hláv," poznamenal.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu. Smer-SD chce na post navrhnúť Juraja Blanára. Pellegriniho a odídencov zo Smeru-SD Fico vyzval, aby si vyriešili členstvo v strane a predsedov parlamentných výborov zároveň vyzval, aby sa vzdali funkcií.
Pellegrini reagoval na výzvu s tým, že ukončenie členstva v strane si každý rieši vo svojej okresnej organizácii individuálne.

01 - Modified: 2020-06-24 13:03:16 - Feat.: 0 - Title: Spolu obviňuje Kollára z plagiátorstva. Zľahčil som si to, nebolo to pekné, reagoval šéf parlamentu 02 - Modified: 2020-06-25 08:47:03 - Feat.: 0 - Title: Kmotrík odmieta informácie o skalickej škole: Nie je moja. A ani nikdy nebola 03 - Modified: 2020-06-25 10:00:57 - Feat.: 0 - Title: Kauza diplomovka: Boris Kollár za to nemôže 04 - Modified: 2020-06-26 09:54:14 - Feat.: 0 - Title: Čaputová vyzýva vládu: Dodržujte rovnaké princípy, aké ste z opozície žiadali od svojich oponentov
01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-11 17:33:58 - Feat.: - Title: Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny, tvrdí Blanár 04 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám 05 - Modified: 2024-04-04 17:04:21 - Feat.: - Title: Slovensko si pozorne vypočuje návrhy oboch kandidátov na šéfa NATO. Blanár však čakal viac empatie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:09