TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Je to vláda veľkého sklamania." Pellegrini hodnotil Matovičov kabinet, mal aj čo chváliť

25.06.2020, 10:55
Autor:
klkl
Podľa expremiéra sa ukazuje amaterizmus pri riadení rezortov, v komunikácii s ľuďmi, ale aj v pravidlách koaličného súžitia.

Expremiér Peter Pellegrini na brífingu zhodnotil sto dní novej vlády. Na úvod pripomenul, že nová vláda nastupovala v komplikovanej situácii a jej prvých sto dní tak nebolo tradičných. "Pandémia koronavírusu tak zmenila pohľad na prvých sto dní vlády," povedal Pellegrini. 

"Som rád, že vláda okamžite po nástupe pokračovala v opatreniach, ktoré prijala ešte naša vláda a snažila sa spraviť maximum, aby sa zmiernila miera úmrtnosti a nákazy na Covid-19," dodal.

Pellegrini novú vládu pochválil, že sme prvú vlnu zvládli dobre.

Zároveň však súčasný kabinet podrobil kritike. "Musím pripomenúť, že vždy stojíme na dvoch nohách. Tá epidemiologická je zdravá, tá ekonomická je chorá. Obávam sa, že začína byť chromá."

Pellegrini kritizuje, že kabinet dodnes neprišiel s ekonomickým plánom. Súhlasí však s opatreniami, ktoré vláda prijala v skrátenom legislatívnom konaní.
"Všetko sú to dielčie veci, ktoré negarantujú ekonomickú stabilitu."

Včera prijatý balík viac ako sto opatrení na pomoc ekonomike je podľa Pellegriniho síce sexy, ale nedostatočný. "Zásadne to nepomôže k hospodárskemu rastu a ekonomickej stabilite." 

Podľa expremiéra sa ukazuje amaterizmus pri riadení rezortov, v komunikácii s ľuďmi, ale aj v pravidlách koaličného súžitia. Pellegrini kritizoval, že koaliční politici si posielajú odkazy cez sociálne siete. "Po sto dňoch u mnohých rezortoch nevidieť žiadny progres," tvrdí. 

"Mám strach, že keď nenastal za sto dní, tak už nenastane vôbec."

Podľa Pellegriniho súčasná vláda splnila presne to, čo od nej očakával. "Musím konštatovať a prihovoriť sa občanom, že môžu zabudnúť na predvolebné sľuby vládnych strán, akí budú transparentní, akí budú čistí, akí budú s nulovou toleranciou k akémukoľvek zlu. Naplnili sa obavy, že jediným cieľom vládnych strán bolo sa dostať akýmikoľvek prostriedkami k moci."

Pellegrini dal na brífingu novej vláde tri prívlastky, podľa neho je to: vláda veľkého sklamania, vláda amaterizmu a vláda nesplnených sľubov.

Exminister hospodárstva Peter Žiga, ktorý sa spolu s Pellegrinim rozhodol odísť zo Smeru skritizoval, že vláda nemá žiadny plán pre ekonomickú obnovu krajiny. 

"Boli sme svedkami podcenenia situácie v domovoch sociálnych služieb. Zodpovední predstavitelia nepočúvali varovania a výzvy nie len opozície ale aj zriaďovateľov domovov sociálnych služieb," dodal poslanec Erik Tomáš.

Ekonomická pomoc bola podľa Tomáša príliš komplikovaná a pomalá.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:28