StoryEditor

"Čo je to za nezmysel?" Radičová v HNtelevízii skritizovala Krajniakov rezort za funkciu pre Krištúfkovú

24.06.2020, 00:00
Bývalá premiérka Iveta Radičová v rozhovore pre HN zhodnotila sto dní vlády Igora Matoviča.

Prešli sme pandémiou a vyzerá to tak, že sme na dobrej ceste. Teraz je dôležité, aby sme sa rozprávali o ekonomike. Európska únia nám dáva peniaze, ale vieme, že sa nám nedarí čerpať ani eurofondy. Neobávate sa toho?
To je aj otázka, či je pohár poloplný, alebo poloprázdny. Vždy máte šancu využiť príležitosť a je predčasné, aby som povedala, že nevyužijeme dané príležitosti. Máme šancu ich využiť, ale možno je oveľa podstatnejšie si uvedomiť zásadne ohraničujúce limity, ktoré máme. Nemáme sa rozprávať o vyčerpaní peňazí, lebo je to už vyčerpávajúce, ako ich nevieme získať. Musíme začať hovoriť o tom, že to majú byť investície, nie dotácie. To je základný rozdiel, máme investovať do projektov, ktoré budú návratné a ktoré prinesú z dlhodobejšieho hľadiska efekty, lebo máme dlh voči súčasnej a hlavne mladšej generácii. Čiže to nie je dotácia, ktorá má rýchlo hasiť, čo tu horí, to je investícia. Základné zadanie je o tom, či si vieme zadefinovať, aké investície potrebujeme.


Keď hovoríme o tom, že sa musí začať debata o investíciách, vidíte, že by politici komunikovali, kam by tieto peniaze mali ísť?
Opakovane vieme sformulovať základné nosné problémy Slovenska a náš modernizačný dlh, tak sa vráťme k tomu. Následne potom vieme pripraviť veľké národné projekty a riešenia. Máme obrovský modernizačný dlh vo fungovaní štátnej a verejnej správy. Mám na mysli efektívnu správu vecí verejných, teda aby občan nebol šikanovaný, aby štátna správa v prípade pandémie dokázala rozhodnutia prijímať a rýchlejšie nasadzovať. Nie je to len o digitalizácii, ale aj o prehodnotení kompetencií medzi centrálnou vládou a regiónmi či samosprávami. Zároveň sme stále nízkopríjmová krajina, a to z dôvodu, akú máme štruktúru ekonomiky. Všetky európske krajiny majú väčšinu hospodárstva v nevýrobných odvetviach, teda v sektore verejných sociálnych služieb. No Česká r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:37