Matej VigodaLesy SR
StoryEditor

Novým šéfom štátnych lesov sa stal Matej Vigoda

23.06.2020, 17:08
Autor:
TASRTASR
Novým generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR je Matej Vigoda.

Novým generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR je Matej Vigoda. Informovala o tom Anežka Hrdá, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Pripomenula, že do druhého kola výberového konania postúpili dvaja uchádzači - Juraj Koch, absolvent lesníckeho odboru na Technickej univerzite a Matej Vigoda, absolvent Lesníckej fakulty vo Zvolene, ktorý pôsobil v Mestských lesoch Banská Belá a v odštepnom závode Lesy SR Beňuš.

V prvom kole podľa Hrdej záujemcovia na generálneho riaditeľa štátneho podniku predstavili svoj návrh koncepcie a stratégie v rámcoch aktuálneho programového vyhlásenia vlády. Tiež absolvovali odborný test zameraný predovšetkým na správu štátneho podniku a štátnu správu lesného hospodárstva.

Druhé kolo pozostávalo podľa hovorkyne MPRV z osobného pohovoru, počas ktorého prezentovali svoje manažérske schopnosti, zručnosti a kompetencie podľa Metodiky pre výberové konania manažérov.

"Lesy sme nezdedili po našich rodičoch, ale požičali sme si ich od našich detí. Preto musia byť všetky tieto očakávania, ako aj prístupy v rovnováhe, tak ako je aj rovnováha nastolená v prírode. Najdôležitejšie je Lesy SR zachovať a rozvíjať aj cez podnik pre budúce generácie. Musia sa stať uznávaným reprezentantom slovenského lesníctva a musia byť pre ostatné subjekty prirodzeným rešpektovaným vzorom," povedal nový generálny riaditeľ Matej Vigoda.

Mená členov hodnotiacej komisie zostali podľa Hrdej až do výberového konania v anonymite, aby sa zabezpečila transparentnosť a objektivita. Členmi boli odborníci v oblasti lesníctva, a to Eduard Apfel (Mestské lesy Banská Bystrica), Albert Macko (Mestské lesy Krupina), Jozef Minárik (Lesy SR, odštepný závod Košice, zástupca odborárov), Vladimíra Fabriciusová (generálna tajomníčka služobného úradu MPRV SR) a Michal Tomčík (generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR).

Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik sú najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Obhospodarujú necelých 900.000 ha lesných pozemkov, čo je takmer 45 percent lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom roka 2019 zamestnával podnik takmer 3600 ľudí.

Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR je štatutárnym orgánom podniku, menuje ho do funkcie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorému je priamo podriadený. Priamo riadi štyroch riaditeľov úsekov generálneho riaditeľstva a 25 riaditeľov odštepných závodov a ich prostredníctvom celú hospodársku činnosť štátneho podniku.

01 - Modified: 2023-06-03 13:32:23 - Feat.: - Title: Pripravený lesnícky program kompetentní vítajú, vyvoláva otázky. Finančné krytie je problematické 02 - Modified: 2023-04-06 13:18:19 - Feat.: - Title: Budaj apeluje na dodržiavanie dohôd pri delimitácii majetku 03 - Modified: 2022-11-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Aj vy si môžete prenajať lesné pozemky, no musíte dodržiavať isté pravidlá. Aké sú to? 04 - Modified: 2022-08-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Nechal ho postaviť brat bulharského cisára. Kaštieľ v Telgárte roky chátra, teraz plánujú jeho obnovu 05 - Modified: 2022-07-01 14:00:49 - Feat.: - Title: Štátne lesy upozorňujú na vysoké riziko požiarov, ľudí vyzývajú na opatrnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:19