TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Správajme sa príčetne. Nevieme, či je tu druhá vlna, varuje minister Korčok

23.06.2020, 16:41
Autor:
TASRTASRpebpeb
Slovensko je podľa šéfa diplomacie Ivana Korčoka proti plošnému otvoreniu vonkajších hraníc EÚ pre občanov tretích krajín.

Slovensko by malo hranice voči tretím krajinám otvárať po 1. júli postupne. Uviedol to v utorok počas brífingu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Za dôležité označil najmä zdravie slovenských občanov.

V marci sa podľa šéfa slovenskej diplomacie premiéri členských štátov EÚ uzniesli, že sa obmedzí vstup príslušníkov tretích krajín do EÚ, avšak zmluva koncom mesiaca vyprší.

​Podľa Korčoka sa je potrebné pozerať na každú krajinu osobitne, podľa toho, aký je tam vývoj epidemiologickej situácie. Poznamenal, že na prvom mieste je ochrana zdravia občanov.

Dve skupiny krajín

Korčok tvrdí, že pre SR zostáva naďalej prioritou otvorenie hraníc vo vnútri Schengenu. "O tom sa nebude rozhodovať politicky, ale na základe objektívnych kritérií," povedal.

"Buďme zodpovední. Chovajme sa príčetne. Nevieme, či je tu druhá vlna (koronavírusu)," dodal Korčok. 

​Minister podotkol, že krajiny, ktoré rokujú, sa delia na dve skupiny. V prvej skupine sa nachádzajú tie štáty, ktoré do výraznej miery závisia od cestovného ruchu a vstup ľudí z tretích krajín na ich územie chcú povoliť. Druhá skupina sú tí, ktorí tvrdia, že treba dbať na epidemiologickú situáciu a chcú vytvorenie zoznamu bezpečných krajín.

Ako chceme otvárať my

Slovensko má v súvislosti s otváraním hraníc tretím krajinám zadefinované tri kritériá. Podľa Korčoka otváranie musí byť postupné, zároveň musí byť otvorenie kontrolované. Za tretie kritérium šéf rezortu slovenskej diplomacie označil, že systém musí byť zároveň aj zvrátiteľný. Ako dodal, kedykoľvek sa musí dať "zatiahnuť ručná brzda".

Od 20. júna platí režim uvoľnených hraničných priechodov pre osoby pri návrate z Bulharska, Cyprusu, Česka, Čiernej Hory, Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Chorvátska, Islandu, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

Pri návrate nemusia ísť občania do domácej izolácie a nemusia predložiť ani negatívny test na ochorenie COVID-19.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:00