TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Spolu obviňuje Kollára z plagiátorstva. Zľahčil som si to, nebolo to pekné, reagoval šéf parlamentu

23.06.2020, 15:44
Autor:
chocho
Boris Kollár a Petra Krištúfková, ktorí čelia rovnakej kauze, obhajovali práce na vysokej škole v Skalici.

Viac ako polovica diplomovej práce predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára je skopírovaná. Obhajoval ju na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Tvrdí to mimoparlamentá strana Spolu v statuse na Facebooku, následne k tomu jej predstavitelia mali aj tlačovú konferenciu.

Šéf parlamentu Boris Kollár v reakcii priznal, že si zľahčil písanie práce. "Nie je to pekné, priznávam to. Ale neznamená to, že som nemal prejsť k obhajobe práce," povedal Kollár.

Kollár sa bránil, že jeho zhoda s inými prácami je 24,45 percenta. "Interné smernice hovoria bežne, že do 30 percent je to bežná prax, že sa uznáva," poznamenal Kollár.

Odmieta rovnako tvrdenia o tom, že v práci dostatočne nezdrojoval. Tvrdí, že použil všetky zdroje, ktoré mohol a cez test originality prešiel. "Ak by som cez toto neprešiel, nepustili by ma ku štátnej skúške," podotkol. Kollár zdôraznil, že je potrebné si ctiť platný školský systém a stanovené pravidlá. Tie musia podľa neho platiť pre každého. "Tu máte protokol originality, ktorý je platný. To som si nevymyslel," uviedol. Rovnako deklaroval, že prácu písal sám.

"Zistili sme, že aj nový predseda parlamentu Boris Kollár je plagiátor ako jeho predchodca Andrej Danko. Viac ako polovica jeho diplomovej práce je od slova do slova ukradnutá z iných zdrojov," stojí v statuse.

Kopíroval od školiteľa

Predseda Spolu Juraj Hipš spresnil, že v Kollárovej práci s názvom "Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc" predseda parlamentu kopíroval bez priznania zdroja aj z publikácie jeho školiteľa docenta Jozefa Minďaša, ktorý je rektorom skalickej vysokej školy.   

"Pán Kollár berie priamo texty od vlastného školiteľa a ten školiteľ v tom nevidí problém. Pán rektor je potom veľmi slabý školiteľ," vyjadril sa Hipš. 

Kollárov odkaz

Podľa Spolu záverečná práca druhého najvyššieho ústavného činiteľa obsahuje aj takúto "perličku": "Pozývame vás do kraja drotárov, oblých kopcov, čarovných zákutí a horských kaplniek." Tento citát možno nájsť na weboch Žilinský turistický kraj a Kysuce.

Hipš Kollára vyzval, aby verejnosti vysvetlil, ako jeho diplomová práca vznikla.

Na otázky, prečo nezdrojoval svojho školiteľa pri statiach, ktoré od neho prevzal, odpovedal, že možno urobil niekde chybu. Neznamená to však podľa neho, že by prácu "odflákal". "Toto nie je odkopírované od iného študenta," reagoval na otázku, či to nie je rovnaký prípad ako rigorózna práca bývalého šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS).

Kollár odpovedal aj na otázky o záverečných prácach ďalších členov hnutia Sme rodina. "Určite sú iné požiadavky na bakalársku, na rigoróznu a na diplomovú prácu. Každá univerzita si stanovuje vlastné podmienky, čo by to malo obsahovať, čo by to nemalo obsahovať. Myslím si, že to, čo som videl u pani Krištúfkovej, bolo v poriadku," hovorí Kollár.

Strane Spolu a jej bývalému predsedovi Miroslavovi Beblavému, ktorí o prácach informovali, odkázal, že treba rešpektovať školský systém a ak ho chcú meniť, odporučil im dostať sa do parlamentu, prípadne do vlády a obsadiť pozíciu ministra školstva.

Rovnaký problém poslankyne

Bývalý predseda Spolu Miroslav Beblavý, ktorý po neúspechu v tohtoročných parlamentných voľbách skončil v politike, dnes upozornil na bakalársku prácu Kollárovej poslankyne Petry Krištúfkovej a označil ju za plagiát. 

Beblavý na plagiát upozornil vo videu, kde Krištúfkovej prácu porovnal s inými dielami. "Pani poslankyňa systematicky vykráda texty," hovorí a názorne ukazuje, odkiaľ sú pasáže práce skopírované.

Krištúfková rovnako ako Kollár obhajovala prácu na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a jej školiteľom bol tiež Minďaš.

 

01 - Modified: 2019-01-02 14:47:55 - Feat.: 0 - Title: Komisia mala dospieť k záveru, či je Dankova práca plagiát. Na univerzite o tom nevedia 02 - Modified: 2019-01-09 11:55:10 - Feat.: 0 - Title: Vysoké školy budú môcť odoberať tituly udelené za plagiátorstvo, zákon by mal platiť aj spätne 03 - Modified: 2019-01-11 12:11:20 - Feat.: 0 - Title: Je to plagiát. Bola tu klika, ktorá kryla práce, ako je tá Dankova, tvrdí vysokoškolský učiteľ z UMB 04 - Modified: 2019-01-13 21:17:30 - Feat.: 0 - Title: Kauza rigorózky stojí na slove plagiát
01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 03 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 04 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:10