StoryEditor

Pojednávanie s Trnkom odročili na neurčito. Potrebujú stanovisko etickej komisie

23.06.2020, 12:15
Autor:
TASRTASR
Až po doručení stanoviska etickej komisie rozhodne disciplinárna komisia o termíne ďalšieho konania.

Disciplinárny senát Generálnej prokuratúry po dva a pol hodine ústneho pojednávania odročil disciplinárne konanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom na neurčito.

Predseda 3. disciplinárnej komisie generálnej prokuratúry Attila Izsák chce totiž požiadať o stanovisko etickú komisiu prokuratúry. Podľa neho je povinnosťou disciplinárnej komisie vyžiadať si stanovisko etickej komisie po vykonaní a uzavretí dokazovania.

Až po doručení stanoviska etickej komisie rozhodne disciplinárna komisia o termíne ďalšieho konania. Trnka sa k poslednému predloženému dôkazu stanoviska NBÚ k absolvovaniu polygrafu a ani k priebehu konania pre médiá nevyjadril.

"Nemôžete ovplyvňovať akýkoľvek subjekt, súd, prokuratúru, ktorý rozhoduje o vine alebo nevine klienta, ktorý má vyniesť rozsudok, alebo sa zákonným spôsobom vyjadriť k veci. Ďalej to nebudeme komentovať, je právom klienta počas pojednávania akýmkoľvek spôsobom a akékoľvek dôkazy predkladať a to je všetko, čo vám k tomu môžem uviesť. Nebudeme poskytovať žiadny ďalší rozhovor, pán Trnka by sa dopustil ďalšieho disciplinárneho previnenia," zdôraznila pre médiá advokátka.

Prvé konanie s Trnkom sa začalo 2. júna. Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom Kočnerom v prípade kauzy Gorila.

​Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby z roku 2004. Redaktor televízie Branislav Tomaga v utorok vypovedal ako svedok.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky.

Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok. Tomu nebolo vyhovené.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 05 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:04