TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Podnikateľa Jozefa Majského súd v Ostrave nezobral do väzby

20.06.2020, 12:10
Autor:
TASRTASR
Informoval o tom obhajca Jozefa Majského. Peter Filip, ktorému informáciu poskytol jeho český kolega zastupujúci podnikateľa v Česku.

Podnikateľa Jozefa Majského Krajský súd v Ostrave nezobral v sobotu do predbežnej väzby. Informoval o tom obhajca Majského Peter Filip, ktorému informáciu poskytol jeho český kolega zastupujúci podnikateľa v Česku.

Majský je obvinený v kauze v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. 

Nezistili dôvody väzby

Súd nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave. Súd rozhodol krátko predpoludním a voči rozhodnutiu, ako povedal ďalej Filip, nie je opravný prostriedok.

Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave podalo v piatok na Krajský súd v Ostrave návrh na vzatie Majského do predbežnej väzby.

Tá mala predchádzať možnému procesnému konaniu a premene do väzby vydávajúcej. Informoval o tom ostravský krajský štátny zástupca Libor Malý.

"Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom Slovenskej republiky (NS SR) bol 17. júna zadržaný na území Českej republiky občan SR i ČR J. M.," uviedol Malý.

"Ďalej sa bude postupovať podľa zákona o Medzinárodnej justičnej spolupráci vo veciach trestných. Dňa 19. júna bol na Krajský súd v Ostrave podaný návrh podľa ustanovenia paragrafu 204 o zadržaní a predbežnej väzbe v spojení s paragrafom 94 o predbežnej väzbe. Ďalší postup vo vzťahu k tomuto návrhu je plne v kompetencii príslušného sudcu," povedal.

Pojednávanie bude 1. júla

K predbežnému vyšetrovaniu je vecne a miestne príslušné Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave, ktoré bude v ňom pokračovať bez ohľadu na rozhodnutie súdu o návrhu.

V prípade vydania Majského, zadržaného v nemocnici v českom Šumperku, malo postupne rozhodovať Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave, Krajský súd v Ostrave a napokon aj Vrchný súd v Olomouci. Súdy mali rozhodnúť o tom, či Majského zoberú do predbežnej a napokon aj do vydávacej väzby.

Najvyšší súd vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom má rozhodovať o odvolaní obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky na 1. júla. Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.

Ako zdôraznil Filip, bol to práve on, kto Najvyšší súd v pondelok  predpoludním informoval o tom, kde sa bude nachádzať jeho klient. Najvyšší súd v utorok na svojej stránke zverejnil termín zasadnutia s Majským.

01 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 03 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 04 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:35