TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

VIDEO: Dedinou na východe Slovenska sa valila voda, brala autá a poškodila ploty

19.06.2020, 19:30
Autor:
redredTASRTASR
Silná prietrž mračien spôsobila prívalovú vlnu, ktorá zasiahla viaceré obce v Prešovskom kraji.

Búrky v Prešovskom kraji spôsobili dnes popoludní prívalovú vlnu, ktorá zasiahla viaceré obce. Silná prietrž mračien najviac zasiahla obec Pichne, kde sa voda valila ulicami.

"Voda valiaca sa cez dedinu strhla niekoľko osobných vozidiel a poškodila ploty a dvory rodinných domov. Úplne zničené boli minimálne tri osobné vozidlá," informujú hasiči na svojom facebookovom účte.

Prívalová vlna spôsobila problémy aj v obci Zubné v okrese Humenné. Tam "zničila lávku smerujúcu na futbalové ihrisko. Zostalo na ňom uväznených niekoľko rodičov s deťmi."

Hasiči v Prešovskom kraji pracujú na odčerpávaní vody tiež v obciach Štôla, Podolínec, Nemcovce a Malý Lipník.

Prívalová vlna, ktorá v piatok (19. 6.) popoludní zasiahla obec Pichne v Sninskom okrese, spôsobila len na hlavnej cestnej komunikácii škody vo výške približne 500-tisíc eur.

"Cesta je zničená, chodníky sú zničené, odvodňovacie kanály sú zničené, ploty sú pováľané, budovy sú pováľané," priblížil Baník situáciu v sobotu s tým, že hlavná cestná komunikácia je zničená v dĺžke približne jedného kilometra, obecné chodníky spolu v rozsahu asi troch kilometrov.

Zaplavené sú podľa jeho slov pivnice vo všetkých domoch. Očakávaná druhá vlna v nočných hodinách obec nezasiahla, keďže však v Pichniach prší aj v sobotu, dobrovoľní hasiči z troch obcí okrem odčerpávania vody z pivníc rodinných domov spriechodňujú toky miestnych potokov. Podľa Baníkových slov podobnú situáciu v obci ešte nemali.

"Naposledy asi v roku 1998, ale vtedy bralo strechy. Také ako teraz, to tu ešte nebolo," uzavrel.

V obci Zubné v Humenskom okrese podľa slov starostky Michaely Vasilenkovej v piatok pršalo málo, obec však zasiahla prívalová vlna z Pichní.

"Mali sme zaplavený celý areál pri obecnom úrade a strhlo nám tu celý most a značnú časť miestnej komunikácie," opísala situáciu v obci s tým, že strhnutý most odrezal od prístupu tri firmy a miestnu reštauráciu.

Aj keď sa bude obec snažiť od vojska zabezpečiť na miesto most pontónový, je podľa nej otázne, či uspeje, keďže cesta nevedie k obytnej zóne. Ako doplnila, voda tiež začína podmývať cestnú komunikáciu, preto sa bude musieť situáciou zaoberať aj správca vodných tokov.

01 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 04 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia? 05 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:31