StoryEditor

Čaputová o kauze Govnet: Dotýka sa otázky bezpečnosti Slovenska, zámerne budem zdržanlivá

18.06.2020, 10:50
Autor:
TASRTASR
Prezidentka Čaputová sa stretla s vicepremiérkou Remišovou.

Pri kauze údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet si chce prezidentka Zuzana Čaputová počkať na výsledky od kompetentných orgánov, lebo si myslí, že iný prístup by bol kontraproduktívny.

Uviedla to vo štvrtok na tlačovom brífingu po rokovaní s vicepremiérkou pre investície a informatizáciu Veronikou Remišovou.

„Túto kauzu vnímam prostredníctvom médií, ale aj prostredníctvom informácií, ktoré mám ako prezidentka,“ uviedla Čaputová.

Ako dodala, je samozrejmé, že má informácie, ktoré presahujú rámec tých medializovaných, ale myslí si, že na strane politikov je teraz namieste zdržanlivosť vo vyjadreniach.

Prezidentka je zdržanlivá

„Vzhľadom k tomu, že je to téma, ktorá sa bezprostredne dotýka otázky bezpečnosti Slovenskej republiky a našich záujmov, aj kreditu navonok voči zahraničným partnerom, zámerne budem k tejto téme zdržanlivá. Prebieha tam momentálne vyšetrovanie a som presvedčená o tom, že je potrebné najskôr tú situáciu príslušnými kompetentnými orgánmi dobre spoznať,“ uzavrela Čaputová.

Remišová vidí pri kauze Govnet problém v tom, že kritická infraštruktúra štátu je v rukách súkromníka, na čo už viackrát upozornila.

Remišová: Projekt nikto neriešil 10 rokov

Odmietla tvrdenia svojho predchodcu Richarda Rašiho, že práve projekt, prostredníctvom ktorého sa mal redizajnovať Govnet a dostať infraštruktúra do vlastníctva Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, pred časom pozastavila.

„Asi 10 rokov sa tento projekt neriešil, následne bol projekt pripravený, ktorý sme prehodnocovali a prehodnocovali sme ho z dôvodu, ako boli jednotlivé komponenty nacenené,“ dodala Remišová.

„Keď máte cenu niektorého komponentu 26-tisíc eur a na trhu sa predáva za 10-tisíc eur, tak je prirodzené, že ten projekt si chcete preveriť a chcete si preveriť to, či všetky ceny tak, ako boli nacenené, zodpovedajú realite,“ uzavrela Remišová.

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:24