TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Prokurátor Šanta: Zdravotný stav Majského nie je taký vážny

17.06.2020, 19:52
Autor:
TASRTASR
Ján Šanta si myslí, že verejné zasadnutie nemôže zhoršiť zdravotný stav obžalovaného podnikateľa.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta od minulého roku podal na Najvyššom súde dovedna tri návrhy na pokračovanie prerušeného trestného stíhania podnikateľa Jozefa Majského, obžalovaného v kauze podvodu na nebankovky BMG Invest a Horizont Slovakia.

"V nich som argumentoval, že zdravotný stav obžalovaného, tak ako je prezentovaný v znaleckých posudkoch, nie je taký závažný, aby sa nemohol zúčastniť niekoľko desiatok minút, možno hodinu trvajúceho verejného zasadnutia na Najvyššom súde," uviedol Šanta.

"To si treba uvedomiť ako podstatnú záležitosť, že to nie je hlavné pojednávanie trvajúce niekoľko mesiacov alebo až niekoľko rokov, ale len verejné zasadnutie o odvolaní," uviedol prokurátor v reakcii na určenie termínu verejného zasadnutia s Majským na Najvyššom súde na 1. júla.

"Som presvedčený, že takáto situácia nemôže ovplyvniť a už nie tobôž podstatne zhoršiť, či ohroziť zdravotný stav žiadneho obžalovaného. Na základe postupného znaleckého dokazovania, ktoré sa aktualizovalo, som naposledy doručil Najvyššiemu súdu svoj návrh - v poradí tretí - 15. mája a Najvyšší súd zareagoval presne do mesiaca tým spôsobom, že vydal príkaz na zatknutie a Európsky zatýkací rozkaz, aby tak zabezpečil účasť obžalovaného na vytýčenom verejnom zasadnutí," objasnil prokurátor.

Spis podvodu na nebankovky bol Šantovi pridelený od vzniku Úradu špeciálnej prokuratúry, čiže od septembra 2004. Obžalobu podal už po necelých dvoch mesiacoch po doručení spisu v novembri 2004.

Podľa jeho slov v prípade Majského nemožno hovoriť o extrémnej liknavosti súdov, ale len o extrémnych obštrukciách obžalovaných, ako striedanie sa práceneschopností u obžalovaných a ich obhajcov.

Polícia v stredu na sociálnej sieti potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa Majského v Českej republike. "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR," uviedli policajti.

Säd vytýčil termín verejného zasadnutia, na ktorom má rozhodovať o odvolaní obžalovaného na 1. júla. Trestné stíhanie Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. V minulosti ho odsúdil bývalý Špeciálny súd na 12-ročný trest odňatia slobody už v roku 2007. Neskoršie ho súdil už súčasný Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

01 - Modified: 2023-09-06 17:00:00 - Feat.: - Title: Ján Šanta o seriáli Prokurátorka: Táto práca je veľmi tvorivá a umelecká 02 - Modified: 2023-01-05 09:00:31 - Feat.: - Title: Ako sa za 30 rokov fakturanti zmenili na milionárov: Prečo by sme stavili na svojich, keď máme kone biele 03 - Modified: 2022-09-09 06:07:20 - Feat.: - Title: Tóth sa cíti ohrozený. Kľúčový svedok v kauze vraždy Kuciaka odmieta ísť na súd a vypovedať proti Kočnerovi 04 - Modified: 2022-06-29 12:44:11 - Feat.: - Title: Elitný prokurátor Šanta: Ešte budú veľké kauzy, obžaloby podám do konca roka (rozhovor) 05 - Modified: 2022-06-03 09:59:13 - Feat.: - Title: "Nesprával sa podľa kódexu, použil hanlivé slová." Žilinka si predvolal Šantu na pohovor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:48