TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Benčík podal trestné oznámenie na Mazureka v súvislosti s Vrútkami

17.06.2020, 15:36
Autor:
TASRTASR
Trestné oznámenie sa týka Mazurekovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Poslanec strany Za ľudí Ján Benčík podal trestné oznámenie na poslanca kotlebovcov Milana Mazureka, pretože sa domnieva, že Mazurek sa dopustil v súvislosti s udalosťou vo Vrútkach viacerých trestných činov.

Informovala o tom Benčíkova asistentka Slavomíra Henčeková.

​Mazurek vo štvrtok podľa Benčíka reagoval na tragickú udalosť z Vrútok vyjadrením na sociálnej sieti, kde písal o útočníkovi s nožom ako o príslušníkovi diskriminovanej menšiny, teda Rómovi.

Polícia neskôr poprela, že by bol útočníkom Róm, napriek tomu mal Mazurek v šírení nenávisti a klamstva pokračovať aj neskôr. Jeho vyjadrenie bolo sociálnou sieťou po čase zmazané pre porušenie noriem komunity.

Trestné oznámenie za hanobenie národa a rasy

Benčík preto na Mazureka podáva trestné oznámenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a za šírenie poplašnej správy.

Henčeková informovala, že zároveň sa Benčík ako poslanec obrátil na mandátový a imunitný výbor s návrhom na začatie disciplinárneho stíhania - Mazurek sa totiž vo svojom poslaneckom sľube zaviazal dodržiavať ústavu a zákony a svojimi skutkami tento svoj sľub podľa Benčíkových slov závažne porušil.

"Nebudem tolerovať zneužívanie tragickej udalosti"

"Nebudem tolerovať rasovú neznášanlivosť. Nebudem tolerovať zneužívania tragickej udalosti na vytĺkanie politického kapitálu. Nebudem tolerovať šírenie poplašných správ. Budem sa voči tomu, naopak, vymedzovať všetkými dostupnými spôsobmi," uviedol Benčík.

Poslanec a hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica uviedol, že Mazurek sa k trestnému oznámeniu nebude vyjadrovať.

01 - Modified: 2023-07-03 10:43:12 - Feat.: - Title: Republika predstavila kandidátku, do volieb ju povedie Uhrík. Mazurek je na poslednom mieste 02 - Modified: 2023-06-15 09:21:19 - Feat.: - Title: Mazurek varuje pred zločinom "nevyhostiteľných" utečencov. Nebol spáchaný žiadny trestný čin, tvrdí Šimko 03 - Modified: 2022-07-25 12:44:30 - Feat.: - Title: Lekárovi Sabakovi došla trpezlivosť. Za šírenie klamstiev Mazureka a Uhríka žaluje stranu Republika o 100-tisíc eur 04 - Modified: 2022-06-09 12:00:00 - Feat.: - Title: Slovenskí vedci vyhlásili vojnu extrémistom. Postaviť sa klamstvám a prízemným emóciám má zmysel, tvrdí Čekan 05 - Modified: 2022-05-25 08:59:54 - Feat.: - Title: Kotleba nadáva Mazurekovi do liberálov. Uhríkovci sa vyvážajú na Mercedesoch, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 08:58