TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Krištúfková je novou splnomocnenkyňou. Remišová: Nebolo to dohodnuté na koaličnej rade

17.06.2020, 12:51
Autor:
TASRTASRredred
Vicepremiérka Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pri hlasovaní zdržali.

Vláda schválila poslankyňu Sme rodina Petru Krištúfkovú za splnomocnenkyňu pre podporu rodiny a sociálnu pomoc.

Návrh predložil minister práce Milan Krajniak.

​​Úlohou Krištúfkovej ako splnomocnenkyne vlády bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády.

Sekretariát splnomocnenca má pozostávať z jedného pracovníka a jedného odborného pracovníka. "Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva práce a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva práce," uvádza sa v predkladacej správe.

Krištúfková: Nestretávala som sa s Kočnerom

Krištúfková bude vykonávať funkciu bez nároku na finančné ohodnotenie. Minister Krajniak potvrdil, že pri hlasovaní vlády sa zdržali vicepremiérka Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková 

"Vydiskutovali sme si situáciu, dôvody, prečo som tento návrh priniesol. Na základe toho návrh prešiel, pričom dve členky vlády za stranu Za ľudí sa zdržali," hovorí Krajniak.

Krištúfková tvrdí, že vymenovanie do funkcie berie s pokorou a rešpektom. "Inštitút splnomocnenca bude mať poradnú funkciu. Rodina je hodnota a hodnotu si treba chrániť a na tejto vláde je jasné vidieť, že slovenské rodiny má na prvom mieste," povedala.

Poslankyňa reagovala aj na kritiku. "Vždy sa nájdu ľudia, ktorí súhlasia a nesúhlasia. Mrzí ma, že sa pozornosť upína na životopis," hovorí. Na otázku, či sa stretávala s Marianom Kočnerom, odpovedala, že to nie je pravda. 

Remišová žiadala prerokovanie na koaličnej rade

Vicepremiérka Veronika Remišová dnes uviedla, že nominácia Krištúfkovej nebola prerokovaná na koaličnej rade.

"Budeme trvať na tom, aby bol tento bod prediskutovaný na koaličnej rade," povedala ešte pred schválením návrhu.

Kritika od Šimečku

Krištúfkovej nomináciu v utorok ostro skritizoval europoslanec Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, podľa ktorého na danú funkciu nemá jedna zo zakladateliek Sme rodina kvalifikáciu.

Pripomenul zároveň, že bola "partnerkou mafiánskych bossov Róberta Diniča (zavraždený), Petra Havašiho (zavraždený) a Juraja Ondrejčáka (vo väzení)." 

Šimečka rovnako poukázal na jej jej kamarátstvo s Marianom Kočnerom, ktorý je neprávoplatné odsúdený v kauze zmenky a obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Pellegrini hovorí o účelovosti

Expremiér Peter Pellegrini dnes uviedol, že vznik nového postu splnomocnenca vlády je v súčasnej situácii zbytočný. 

Vytvorenie funkcie zároveň považuje za účelové. "Táto vládna koalícia, ktorá tvrdila, že treba zužovať štát a že treba šetriť, nakoniec v programovom vyhlásení naznačuje vznik asi až 15 alebo 18 nových inštitúcií vrátane nových splnomocnencov. Štát má 5,5 milióna ľudí, má ministerstvá, v ktorých pôsobnosti sú agendy, a preto sa mi zdá zbytočné mať ešte aj splnomocnencov," podotkol Pellegrini.

01 - Modified: 2024-01-04 08:49:49 - Feat.: - Title: Krištúfková získala nové miesto. V strategickom štátnom podniku, ktorý riadila Sme rodina 02 - Modified: 2023-01-25 13:14:07 - Feat.: - Title: Poslankyňa Krištúfková si kúpila pozemok, môže mať hodnotu až trištvrte milióna eur 03 - Modified: 2023-01-20 13:15:51 - Feat.: - Title: Sme rodina chce vrátiť obedy zadarmo. Je to smiešne, Krajniak ich navrhol zrušiť, reaguje Hlas 04 - Modified: 2022-06-08 09:47:08 - Feat.: - Title: Pčolinský nepredpokladá, že by Sme rodina hlasovala za odvolanie Sulíka 05 - Modified: 2022-06-05 18:04:38 - Feat.: - Title: Kollárov sľub o nájomných bytoch v Nitre je vo vzduchoprázdne. Mesto len krúti hlavou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:06