TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Pellegriniho protiútok: Strašným spôsobom prestrelili. Kauzu NASES zosnovala Remišová

16.06.2020, 13:53
Autor:
chocho
Podľa Petra Pellegriniho sme v posledných dňoch naozaj svedkami vážnej situácie, expremiér však poskytol inú verziu udalostí ako predstavitelia vlády.

Na vicepremiérku pre informatizáciu a digitalizáciu Veroniku Remišovú jej predchodcovia v úrade Richard Raši a Peter Pellegrini podajú trestné oznámenie za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Dôvodom je kauza NASES.

Expremiér o tom informoval na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň pripustil, že môže dôjsť aj k odvolávaniu Remišovej v parlamente.

Kauzu NASES spustil minulotýždňový policajný zásah v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby, pri ktorom zadržali štyri osoby. Denník N informoval, že razia súvisela s podozreniami, že vládna sieť Govnet mohla byť odpočúvaná. Podľa vyšetrovateľov mohli byť odpočúvané nielen vládne emaily, ale aj telefonické hovory.

​Pri zásahu bola zaistená záhadná krabička od vojenských tajných. Či mala systém chrániť, alebo z neho vynášať citlivé informácie, zisťujú kriminalisti.

Vláda zmiernila rétoriku

Podľa Pellegriniho sme v posledných dňoch naozaj svedkami vážnej situácie. "Šírili sa informácie, ktoré vyzerali ako obrovský škandál," povedal na tlačovej konferencii. Nie polícia, ale Remišová počas vyšetrovania oznámila, že je ohrozená bezpečnosť štátu a zapojil sa aj premiér, povedal podpredseda parlamentu.

Pellegrini pripomenul, že Igor Matovič hovoril o slovenskej afére Watergate v súvislosti s kauzou NASES presne v deň, kedy on oznámil svoj odchod zo Smeru a plán na založenie novej politickej strany.

Kým však predstavitelia súčasnej vlády hovoria o veľkom bezpečnostnom incidente, podľa Pellegriniho s Rašim ide o problém vymyslený Remišovou, ktorú v tom podporil Matovič.

Pri tomto tvrdení poukázali na fakt, že všetkých štyroch zadržaných prepustili bez vznesenia obvinenia. Zároveň pripomenuli, že včera Matovič, Remišová, minister obrany Jaroslav Naď a minister vnútra Roman Mikulec zmiernili rétoriku a vyhlásili, že je treba počkať na výsledky vyšetrovania a nešpekulovať.

"Strašným spôsobom prestrelili a teraz dúfajú, že celá kauza pôjde do stratena. Ale nepôjde, lebo sami ohrozili bezpečnosť štátu a budú sa z toho zodpovedať," povedal Pellegrini.

Osobne tlačila, aby zatýkali

Expremiér poskytol inú verziu udalostí. V roku 2019, za jeho vlády, sa odohral kybernetický útok voči slovenskému ministerstvu zahraničných vecí, s vyšetrovaním ktorého pomohli aj Francúzi. Následne dostalo vojenské spravodajstvo príkaz, aby zvýšilo bezpečnosť vládnej siete Govnet.

Podľa Pellegriniho zamestnanec Govnetu bez bezpečnostnej previerky mohol nájsť na sieti zariadenie legálne používané inou štátnou inštitúciou, o ktorom nemohol vedieť. Obišiel bežné postupy a informáciu posunul priamo Remišovej.

"A tá namiesto toho, aby sa na príslušných miestach informovala, či náhodou svojím konaním nenarušuje utajenú akciu niektorého iného štátneho orgánu, zavolá na prokuratúru, sama osobne podá trestné oznámenie a sama osobne ešte dohliada a tlačí na orgány činné v trestnom konaní, aby okamžite prišli zatýkať ľudí a odvádzali ich z úradov a aby ich nútili vypovedať," pokračoval expremiér. 

"Vidíte, čo bola jedna vicepremiérka schopná zosnovať," doplnil.

Remišová: Kritizujú sami seba

Žiadny minister nemôže polícii nariadiť, aby vykonala niekde raziu, reaguje statusom na sociálnej sieti na Pellegriniho obvinenia Remišová. Pripomína, že polícia koná na základe vyšetrovania a pod dohľadom prokuratúry a zároveň upozorňuje, že obe inštitúcie vedú nominanti Smeru. Policajným prezidentom je Milan Lučanský a generálnym prokurátorom Jaromír Čižnár.

"Stav štátnej infraštruktúry a IT systémov je veľmi zlý a napriek miliarde eur investovaných do informatizácie sú štátne systémy zastarané, na hranici možností a užívateľsky extrémne komplikované. Stav štátnych IT systémov tak zodpovedá tomu, že za ich riadenie 12 rokov zodpovedal Peter Pellegrini spolu s pánom Rašim, ktorí tak dnes v podstate sami seba kritizujú na tlačových konferenciách," opätovala kritiku Remišová.

01 - Modified: 2020-06-13 12:48:04 - Feat.: 0 - Title: Grendel o "záhadnej škatuľke": Ak slúžila na ochranu štátnych záujmov, je to v poriadku 02 - Modified: 2020-06-09 20:05:19 - Feat.: 0 - Title: Zásah NAKA vo vládnej agentúre NASES. Ide o podozrenia, že vláda bola odpočúvaná 03 - Modified: 2020-06-11 10:37:23 - Feat.: 0 - Title: Polícia mala prepustiť všetkých štyroch zadržaných z kauzy NASES
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:37