TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Jurinová o útoku vo Vrútkach: Mysleli sme si, že keď sa to stalo v Amerike, tak nás sa to netýka

11.06.2020, 18:44
Autor:
mahomahoTASRTASR
Po útoku vo Vrútkach sa budú kraje aj mestá zaoberať bezpečnosťou v školách.

Zriaďovatelia sa budú po tragédii vo Vrútkach zaoberať bezpečnosťou v školách. Uviedla to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová aj primátor Vrútok Branislav Zacharides. 

"Dnes aj po stretnutí s pánom ministrom vnútra a ministrom školstva sme sa zhodli na tom, že musíme túto tému dať na stôl a riešiť ju komplexne, lebo toto sa môže stať hocikde," tvrdí Zacharides. 

​Podľa Jurinovej ide o zdvihnutý prst a kraj sa bude témou bezpečnosti na školách zaoberať. Županka zároveň dodala, že veľký dôraz by sa mal klásť aj na prevenciu.

"Mysleli sme si, že keď sa to stalo niekde v Amerike, tak nás sa to netýka. Zo dňa na deň, z hodiny na hodinu, sme zistili, že to sa môže stať aj u nás. Takže skôr výchova musí byť prepojená na vzdelávanie.Treba nájsť programy, ktoré deti od násilia budú odrádzať," hovorí.  

O nastavení bezpečnosti na školách hovoril priamo vo Vrútkach aj minister školstva Branislav Gröhling

"Či už kamerovými systémami alebo inými pokynmi, aby sa naozaj takéto udalosti už vôbec nestali," poznamenal šéf rezortu školstva.

Podotkol, že všetko, čo sa týka detí a školstva, je veľmi citlivé.

Škola má byť podľa ministra to najbezpečnejšie miesto. "Má zaručovať bezpečnosť a istotu ako pre deti, tak aj pre učiteľov, ktorých by sme mali spoločne chrániť. Musí to byť aj bezpečné miesto pre rodičov, aby ten pocit naozaj mali," povedal Gröhling.

Pri incidente v Spojenej škole vo Vrútkach prišli o život dvaja ľudia. Niekoľko osôb je zranených, medzi nimi aj deti.

Bývalý žiak mal vojsť do školy, kde rozbil sklenenú výplň. Následne mu podľa prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského kládol odpor zástupca riaditeľa školy, ktorého útočník smrteľne zranil. Muž potom vbehol do najbližšej triedy a napadol učiteľku a dve deti.

Útočníka prenasledoval z miesta činu školník, ktorý sa ho pokúsil zadržať napriek tomu, že bol sám zranený. Útočníka následne zastrelila polícia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:51:33 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku muž zaútočil nožom na dve dievčatá, ľahko ich zranil 02 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin 03 - Modified: 2024-04-15 05:40:07 - Feat.: - Title: Útočník zo Sydney sa zameral na ženy, uvádza polícia. Ubodal šesť ľudí 04 - Modified: 2024-03-15 09:08:43 - Feat.: - Title: Polícia začala trestné stíhanie pre útok nožom na Námestí SNP v Bratislave 05 - Modified: 2024-02-12 10:28:20 - Feat.: - Title: V Düsseldorfe dobodali mladého ukrajinského basketbalistu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:15