Úrad vlády
StoryEditor

Matovič o podozrení z odpočúvania: Ak to bude pravda, tak je to rozsudok nad politickou kariérou Pellegriniho

10.06.2020, 14:10
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér hovorí, že ak sa odpočúvanie vládnej siete potvrdí, tak to bude mimoriadne vážne.

Ak to bude pravda, tak je to katastrofa pre Slovensko. Je to rozsudok nad politickou kariérou Petra Pellegriniho a podobných ľudí, reagoval premiér Igor Matovič na kauzu údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet.

"Dnes tu máme kauzu, na začiatku ktorej stálo rozhodnutie tohto pána. A keď sa to potvrdí, tak to bude Watergate. Nie slovenský, európsky, možno celosvetový," narážal Matovič na expremiéra a bývalého vicepremiéra pre informatizáciu Petra Pellegriniho.

Premiér hovorí o spravodajských hrách

Ak sa odpočúvanie vládnej siete potvrdí, tak to bude podľa premiéra mimoriadne vážne. "Opäť budeme čiernou dierou sveta," tvrdí a dodáva, že je dôležité počkať si na výsledky vyšetrovania. 

"Je zvrátenosť, že kritickú infraštruktúru štátu Pellegrini a Fico nechali napospas firmám, ktoré majú evidentné dotyky a prepojenia s ľuďmi, ktoré majú styky s kriminálnym prostredím," pokračoval premiér. 

"Ak tam bola takáto diera a ak bola úmyselne vytvorená, tak mohol uniknúť de facto celý štát, mohli uniknúť všetky informácie o čomkoľvek, čo sa v štáte dialo," tvrdí Matovič.

Premiér spomenul aj spravodajské hry, ktorých budeme podľa jeho slov svedkami v najbližšom období. "Informácie, ktoré sa k vám budú dostávať, aj na pohľad zo serióznych zdrojov, budú vo veľa prípadoch hry. Lebo ľudia, ktorí majú v tom prsty, sa budú snažiť vytvoriť atmosféru, aby to smerovali niekam inam," dodal. 

Matovič chce jednotný informačný systém

Podľa Matoviča by proces digitalizácie a informatizácie verejnej správy bolo potrebné vybudovať nanovo.

"Ročne vrážame 700 miliónov eur do softvérov a hardvérov, sú to obrovské peniaze, obrovský priestor na zlodejiny, máme 3-tisíc rôznych informačných systémov a napokon sa dozvieme o podozrení, že systém, ktorý má byť chránený, je napojený na mafiu, ktorá sa hrabe vo vládnych materiáloch," poznamenal Matovič.

"Áno, ukazuje sa, že by sme mali nabrať odvahu, buchnúť po stole a z tých peňazí, ktoré nám dáva Európska komisia na digitalizáciu, urobiť systém nanovo s tým, že bude plne v rukách štátu, bez pijavíc na to napojených," uviedol premiér.

Jeho predstavou je, že všetky programátorské talenty sa sústredia na jednom mieste a vytvoria jednotný informačný systém.

"Možno nás to bude stáť miliardu, no po roku a pol sa nám to vráti,“ upozornil.

Zadržali štyri osoby

Národná kriminálna agentúra v utorok zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby.

Ako potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

Podľa Denníka N razia súvisela s podozreniami, že vládna sieť Govnet mohla byť odpočúvaná. Podľa vyšetrovateľov mohli byť odpočúvané nielen vládne maily, ale aj telefonické hovory.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:32