Facebook / Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

NAKA počas zásahu v štátnej agentúre zadržala štyri osoby. Niekto to veľmi prepískol, tvrdí Matovič

10.06.2020, 08:48
Autor:
TASRTASRredred
​Dôvodom zásahu malo byť podozrenie, že vládna sieť bola odpočúvaná. Sledované tak mohli byť telefonáty aj elektronická pošta.

Príslušníci NAKA včera zasahovali v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Dôvodom malo byť podozrenie, že vládna sieť bola odpočúvaná. Sledované tak mohli byť telefonáty aj elektronická pošta.

Dnes polícia informovala, že pri zásahu zadržala štyri osoby. "Vykonala neodkladné úkony trestného konania a zadržala štyri podozrivé osoby, s ktorými vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony," informuje polícia.

Ďalšie informácie poskytne, až keď to procesná situácia dovolí. 

Podľa informácií HN polícia zadržala generálneho riaditeľa NASES Petra Ďuricu, vedúci dohľadového centra NASES Jána Kotradyho, riaditeľa sekcie kybernetickej bezpečnosti úradu podpredsedu vlády Jána Majtana a technika z dodávateľskej firmy. O rovnakých menách informovali aj Aktuality.sk a Denník N.

Remišová chce čistiť

Ako včera potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

"Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojím cieľom je skončiť eldorádo v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom. Nebude to ľahký boj, v informatizácii sú obrovské záujmy a štát platí ročne za informatizáciu stovky miliónov eur," dodala vicepremiérka.

Silné záujmové skupiny

Tvrdí tiež, že si je vedomá faktu, že stojí proti silným záujmovým skupinám, ktoré dlhodobo mali zaručený zisk od štátu. Napriek tomu plánuje postupovať razantne a nekompromisne, aj keď očakáva nepríjemnosti pri fungovaní rôznych systémov.

Poslanec Národnej rady a zároveň bývalý šéf ÚPVII Richard Raši (Smer-SD) v reakcii uviedol, že o zásahu má informácie len z médií. "Pokiaľ by však bola ohrozená kybernetická bezpečnosť štátu alebo jeho strategické záujmy, zásah NAKA vítam. Verím, že všetky podozrenia dôsledne vyšetria," vysvetlil.

Matovič o zásahu

K zásahu NAKA sa vyjadril aj premiér Igor Matovič v relácii na TA3. "Aj by som vedel, ale nemôžem povedať viac. Niekto to veľmi prepískol a bude mať z toho ešte krušné chvíle. Vedel som o tej situácii, ale bol som ticho. Niekomu príliš zachutila moc a chcel sa dostať k informáciám, ku ktorým nemal absolútne žiadne právo sa dostať," reagoval premiér.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:10