Igor MatovičTASR
StoryEditor

Nie je pravda, čo tvrdil Matovič. Povinná karanténa oficiálne zostáva

10.06.2020, 07:45
Autor:
klkl
Slováci prichádzajúci z krajín, ktoré nepovažujeme za bezpečné, budú musieť navyše doložiť test.

Na včerajšom brífingu ohlásil premiér Igor Matovič koniec povinnej karantény. A to už štátnej, či domácej. Osobám, ktoré sa vracajú z krajín, ktoré Slovensko nepovažuje za bezpečné, má byť karanténa len odporúčaná.

"Od stredy 7:00 sa ruší povinná štátna karanténa aj e-karanténa a prechádza sa na dobrovoľnú domácu karanténu v prípade, ak ľudia prichádzajú z iných ako 19 bezpečných krajín," povedal presne premiér. Pre 19 bezpečných krajín, platí režim voľného pohybu. 

Úrad verejného zdravotníctva však včera vydal usmernenie, v ktorom tvrdí niečo iné. 

Podľa oficiálneho dokumentu zostáva povinná domáca karanténa. "Následne sa týmto osobám nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19," píše v usmernení Úrad o ľuďoch prichádzajúcich z krajín, s ktorými sa režim neuvoľnil. 

Opatrenie špecifikuje, že na test má ísť osoba v domácej karanténe najskôr v piaty deň izolácie a v prípade, že bude negatívny, môže karanténu ukončiť. Z toho vyplýva, že ľudia prichádzajúci na Slovensko budú v karanténe minimálne týždeň.

A nie len oni, ale aj členovia ich domácnosti. "Po dobu izolácie v domácom prostredí sa táto nariaďuje i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti," píše jasne úrad.

Premiér Igor Matovič však na včerajšom brífingu opomenul ešte jednu dôležitú vec, ktorá vypláva z usmernenia ÚVZ. A to povinné testy pri návrate na Slovensko. 

Všetci, ktorí sa od dnešného rána vracajú na územie Slovenska a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu, ktorú neoznačujeme za bezpečnú, musia pri prekročení hraníc doložiť test na koronavírus nie starší ako 96 hodín.

V prípade, že sa na hraniciach nenachádza kontrola, majú ľudia povinnosť výsledok tohto testu odovzdať na príslušnom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva. A potom musia ísť do karantény. A dať si spraviť ďalší test.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:44