Ján MazákTASR/František Iván
StoryEditor

Mazák chce šéfovať Súdnej rade. Praženkovú kritizuje, že ešte nezvolala zasadnutie

09.06.2020, 14:44
Autor:
TASRTASR
Mazák výsledok svojej kandidatúry nepredpovedal, avšak podľa neho to vyzerá, že by mohol byť zvolený.

Bývalý predseda Ústavného súdu a niekdajší generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Ján Mazák prijme kandidatúru na post šéfa Súdnej rady. Mazák nevie, načo súčasná predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková čaká so zvolaním zasadnutia, keďže návrh na jej odvolanie bol podaný už koncom mája.

Mazák výsledok svojej kandidatúry nepredpovedal, avšak podľa neho to vyzerá, že by mohol byť zvolený. Odmietol špekulácie, že by mal byť predsedom iba pár mesiacov, kým by sa nestal sudcom Súdneho dvora EÚ.

Pripomenul, že návrh s jeho menom nebol podaný, napriek tomu, že sa naňho obrátili subjekty kompetentné kandidátov navrhovať. Posledný deň na podávanie návrhov bol pondelok.

Súdnu radu by chcel viesť inak ako Praženková. „Všetko budem robiť inak. Všetko, pretože zatiaľ tento ústavný orgán veľkého významu pre súdnictvo vykonával svoje kompetencie buď platonicky alebo účelovo,“ vysvetlil.

Podľa neho to potvrdzuje aj nedávna správa o činnosti Súdnej rady za rok 2019, ktorá je sterilná a nekonkrétna. „Neobsahuje, čo by posúvalo justíciu v tomto veľmi ťažkom období niekam, kde by sa mohla justícia zotaviť z tých ťažkých úderov a nadobudnúť znovu dôveryhodnosť a rešpekt u ľudí a postavenie, ktoré jej právom patrí."

O možnom termíne odvolávania Praženkovej Mazák zatiaľ nemá vedomosť. Je z toho aj prekvapený, keďže bol návrh podaný už 26. mája. „Za dva týždne pani predsedníčka akurát obiehala redakcie jednotlivých médií a vysvetľovala, v čom návrh nemá pravdu, miesto toho, aby jednoducho zvolala zasadnutie, na ktorom by sa obhájila,“ uviedol.

Podľa Mazáka by mala Praženková ukončiť obdobie neistoty a zvolať zasadnutie. „Buď ju odvolajú, alebo neodvolajú, ale mala by mať určitú istotu a mala by ju poskytnúť aj nám,“ uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 09:23:33 - Feat.: - Title: Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 15:52:23 - Feat.: - Title: Súdna rada odvolala Mazáka z funkcie predsedu. Zostáva však jej členom 04 - Modified: 2024-04-16 14:47:52 - Feat.: - Title: Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka z jej čela, zo zasadnutia odišiel 05 - Modified: 2024-04-15 07:36:27 - Feat.: - Title: Viacerí členovia Súdnej rady navrhujú odvolanie Mazáka z funkcie jej predsedu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:41