TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Mikuláša Černáka zo zločinu všeobecného ohrozenia

08.06.2020, 16:01
Autor:
TASRTASR
Spolu s Miroslavom Sýkorom sa mal totiž dohodnúť na usmrtení Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Mikuláša Černáka z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Spolu s Miroslavom Sýkorom sa mal totiž dohodnúť na usmrtení Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti.

Zhotovili výbušný systém

Ten pre pripomenutie zahynul pri výbuchu vozidla pred 25 rokmi. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Hovorca pripomenul, že obaja sa mali spolčiť s Róbertom Lališom, Jánom B. a Jozefom F. a rozdeliť si naplánované úlohy. Prostredníctvom Černáka mali zabezpečiť trhavinu priemyselného typu.

Tú mal fyzicky obstarať Ján B. Z trhaviny mal s Jozefom F. za účasti ostatných zhotoviť nástražno-výbušný systém.

Lališ mal odpáliť nálož

Nástražno-výbušný systém mal podľa Slivku nainštalovať Jozef F. pod sedadlo vodiča vozidla, ktoré používal Vladimír Daniš.

Po jeho nainštalovaní ho mali Róbert Lališ, Jozef F. a Ján B. ešte istý čas, až do rozhodujúceho dňa, sledovať. "Ten deň bol 6. júl 1995, kedy do auta nasadol Tuti aj so svojim bratom Jozefom Danišom, prezývaným Papas," uviedol Slivka s tým, že popoludňajšia jazda po Štefanovičovej ulici v Bratislave bola ich posledná a približne o 13.38 hod. mal Lališ odpáliť nálož, ktorá oboch bratov usmrtila.

Jeden z prvých bossov

Tuti bol jedným z prvých bossov bratislavského podsvetia a bol priekopníkom vo vyberaní výpalného. Jeho surovosť a brutálne spôsoby pri presadzovaní vlastných záujmov viedli k tomu, že mal veľa nepriateľov - z radov konkurencie z podsvetia, podnikateľov, majiteľov barov a reštaurácií, taxikárov a iných.

Jedna z verzií, ktorá kolovala o možnom motíve činu, bola, že krátko predtým prezradil Tuti polícii, že v Bratislave sa skrýva jeden z talianskych mafistických bossov. Napokon v roku 2015 polícia v súvislosti s vraždou ako prvého obvinila Róberta L. alias Kýbla.

V prípade Tutiho išlo o prvú demonštratívnu vraždu - atentát v bratislavskom podsvetí. Koncom apríla 1993 však bol vo vchode do bytovky v bratislavskej Rači strelnou zbraňou a viacerými bodnými ranami brutálne usmrtený Ivan Trančík, patriaci do skupiny Petra Steinhübela, alias Žaluďa.

Tuti v počiatkoch "operoval" z podnikov v centre mesta a z bývalého hotela Fórum – orientoval sa najmä na vydieranie a hrubý nátlak v centre Bratislavy. Polícia vtedy voči nemu nezasahovala napriek tomu, že bol často, mimo iných trestných činov, aj nedovolene ozbrojený. Polícia bola bezmocná najmä z dôvodu, že máloktorý poškodený by svedčil proti tomuto bossovi, resp. by podal na neho trestné oznámenie.

01 - Modified: 2024-03-10 09:43:04 - Feat.: - Title: Slafkovského dve asistencie nestačili, Montreal prehral s Torontom. Černák sa zrani 02 - Modified: 2023-03-25 21:27:42 - Feat.: - Title: Boston zdolal Tampu Bay s Černákom a divízny titul má istý, Seattle nedal šancu Nashvillu 03 - Modified: 2023-03-03 06:08:05 - Feat.: - Title: Halák v NHL nezabránil prehre Rangers s Ottawou, Černák nedohral proti Penguins 04 - Modified: 2023-02-07 06:03:54 - Feat.: - Title: New Yorku Rangers s Halákom s 28 zákrokmi v NHL vyhrali, Tampa Bay utrpela prehru, Horvat víťazne debutoval 05 - Modified: 2023-01-17 06:13:13 - Feat.: - Title: Tatar rozhodol v nájazdoch v zámorskej NHL o triumfe New Jersey, Černák asistoval, Halák inkasoval iba raz
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:03