StoryEditor

Pellegrini sa pustil do Matoviča kvôli výberu prednostov: Je to vrchol amaterizmu. Do očí klame

08.06.2020, 13:25
Autor:
redredTASRTASR
Expremiér spochybňuje postup hnutia OĽaNO pri výmene všetkých 72 okresných prednostov.

Podpredseda parlamentu a Smeru Peter Pellegrini na brífingu ostro kritizoval premiéra Igora Matoviča.

Dôvodom je fakt, že Matovič chce vymeniť všetkých 72 prednostov okresných úradov.

"Týchto ľudí zháňajú po ulici. Je to vrchol amaterizmu a v priamom prenose obsadzovanie pozícií. Vládna koalícia si porcuje Slovensko ako zbojníci svoj spoločný lup a svojimi sľubmi o transparentných konaniach do očí klame v priamom prenose všetkým občanom Slovensko. Chcem vyzvať vládnu koalíciu aby sa vrátila z tejto cesty a splnila sľuby. Očakávam, že sa urobia transparentné výberové konania na prednostov po Slovensku," povedal Pellegrini.  

Matovič hovorí, že má ísť o očistu štátnej správy, Pellegrini reaguje, že je to urážka občanov.

"Je to urážka všetkých ľudí, ktorí na tých úradoch pracujú. Povedať, že ideme očistiť štátnu správu, považujem za paušalizovanie ľudí a urážanie poctivých prednostov, ktorí ani neboli v žiadnej politickej strane," doplnil podpredseda Smeru. 

Dodal, že OĽaNO si pokojne môže vybrať všetkých 72 prednostov, zdôraznil však potrebu transparentného výberu. Nemalo by podľa neho platiť heslo "Vyhraj voľby, môžeš všetko".

V tejto súvislosti kritizoval aj slová predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že jemu krok premiéra neprekáža, pretože hnutie Sme rodina má pod sebou stavebné úrady a tiež by ich vedenie obsadilo samo.

Poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok kritizoval aj netransparentné obsadzovanie pozícií na ministerstve dopravy zo strany ministra Andreja Doležala (nominant Sme rodina). Poukázal aj na zmeny v rezorte zdravotníctva či pôdohospodárstva.

Premiér povedal, že politickí nominanti budú len prednostovia OÚ.

"Vymeníme 72 ľudí, ktorí budú predĺženou rukou ministra ako prednosta okresného úradu a všetko ostatné bude rozhodovať čisto odbornosť. A práveže tých ľudí, ktorí tam dnes sú a ich jediná legitimácia je, že majú nejakú správnu farbu straníckej knižky, odtiaľ bez hanby vyhodíme. A nahradíme ich odborníkmi z tých úradov, ktorí sa dlhé roky nemohli posunúť vyššie," vysvetlil premiér.

​Matovič zámer hnutia považuje za transparentný cieľ. Poukazuje na potrebu vytvorenia hranice, kde politika začína a končí.

"My sme tú hranicu urobili za prednostom. Doteraz bolo zvykom, že politické strany po výhre vo voľbách vymenili niekoľko tisíc až desaťtisíc ľudí na týchto úradoch v štátnej správe. Po dohode s našim poslaneckým klubom sme povedali, že vymeníme 72 ľudí a všetkým ostatným desiatkam tisícom ľudí doprajeme apolitickosť," skonštatoval.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:04