TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Nicholsonová: Podsúvanie Lipšica za možného generálneho prokurátora je umelo vytvorené

07.06.2020, 15:26
Autor:
TASRTASR
Ak by generálny prokurátor vzišiel z politickej strany, neznamená to, že bude pretláčať svoje politické názory, tvrdí europoslankyňa SaS.

Podsúvanie advokáta Daniela Lipšica ako možného generálneho prokurátora je umelo vytvorená záležitosť. Uviedla to europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza. Verí svojim kolegom zo SaS, že sa idú nastaviť kritériá pre generálneho prokurátora, ale nie pre konkrétnu osobu.

"Netvárme sa, že máme tisíce kandidátov z radov prokurátorov, ktorí by mohli byť tí vhodní na funkciu generálneho prokurátora," podotkla.
Ďuriš Nicholsonová súhlasí s poslankyňou parlamentu Annou Záborskou (OĽaNO), že ak by generálny prokurátor vzišiel z politickej strany, neznamená to, že bude pretláčať svoje politické názory.

​"Dobroslav Trnka ani Jaromír Čižnár nevzišli z politických kruhov a pretláčali politické názory konkrétnej vládnej strany," podotkla europoslankyňa.
Záborská poznamenala, že teraz by mala byť diskusia o tom, ako by mal vyzerať zákon o voľbe generálneho prokurátora. "Nastavme pravidlá a potom hovorme o osobe. Veľa času venujeme tomu, že rozoberáme osoby a nakoniec 'skutek utek'," poznamenala.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) hovorí, že si preštudovala dôvodovú správu, kde sú spomenuté závery Benátskej komisie. Prokuratúra by podľa komisie mala byť apolitická a kandidáti by mali byť bezúhonní a apolitickí.

"Z toho mi nevyplýva Daniel Lipšic ani v jednej súvislosti," povedala. Súhlasí tiež s tým, aby do tvorby zákona vstúpili aj stavovské organizácie alebo aby sa do úvahy zobralo minimálne stanovisko rady prokurátorov. "Som si istá, že tu vieme nájsť vhodných kandidátov a vieme ten zákon pripraviť tak, aby nemohlo prísť k politizácii prokuratúry."

Na margo prezidentkinej správy o stave republiky Ďuriš Nicholsonová uviedla, že hlava štátu v nej veľmi decentne podotkla, že momentálne nie je čas na polarizáciu spoločnosti.

Prejav bol podľa Beňovej vyvážený a neboli v ňom politické ataky. Na Záborskú pôsobila správa ľudsky. Správa jej dáva nádej do budúcnosti, že "ťah na bránku" vlády s prezidentkou bude spoločný.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 05 - Modified: 2024-02-05 12:37:03 - Feat.: - Title: Dankovu nehodu stále vyšetrujú. Zatiaľ nikoho neobvinili, tvrdí prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:15