TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Sulík o nezhodách s Matovičom: Pre mňa je kľúčové, aby šľapala ekonomika

07.06.2020, 11:48
Autor:
redredTASRTASR
Podľa ministra hospodárstva bude kľúčové, aby sa po skončení núdzového stavu čím skôr začala štartovať ekonomika.

Minister hospodárstva Richard Sulík v relácii na TA3 zopakoval, že je jednoznačne proti zatvoreniu obchodov v nedeľu. Priznal, že kvôli tejto téme mal spory s premiérom Igorom Matovičom.

"Je pravda, mal som s Matovičom nezhody, týkalo sa to otvorení predajní. Ja mám priamu zodpovednosť za to, aby šľapala ekonomika. Ja pozerám na to, aby stúpala životná úroveň ľudí," povedal Sulík.

Kľúčový reštart ekonomiky

Tvrdí, že súhlasí s tým, aby bol núdzový stav do 15. júna, potom však už nie je za jeho predĺženie. "Sme proti ďalšiemu predĺženiu núdzového stavu. Ale do 15. júna, čo je termín, by mal dobehnúť," skonštatoval šéf SaS.

Podľa neho bude kľúčové, aby sa po skončení núdzového stavu čím skôr začala štartovať ekonomika. "Po núdzovom stave sa už musíme pozerať na to, ako nakopneme ekonomiku, aby sa dostala na úroveň spred krízy," dodal minister hospodárstva.

Doplnil, že na koaličnej rade predložil 19 opatrení, ktoré by mali pomôcť slovenskej ekonomike. V najbližšej dobe sa ich chystá zverejniť.

Črtá sa dohoda o 13. dôchodkoch

Sulík sa v relácii vyjadril aj k tomu, že sa v koalícii črtá dohoda o ponechaní či zrušení 13. dôchodkov. 

Nechcel nič konkretizovať, je presvedčený, že by takéto veci mal oznamovať predseda vlády SR, prípadne minister sociálnych vecí, práce a rodiny.

"Samozrejme, stále očakávame aj rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý má v tejto veci rozhodnúť na základe podnetu, ktorý podala pani prezidentka v súvislosti s legislatívnym postupom prijímania zákona. Dúfame, že sa ústavní sudcovia poponáhľajú, lebo koniec roka už máme o chvíľu," dodal vicepremiér.
V súvislosti s dôchodkami priznal, že sa v rámci koalície bude viesť aj debata o zrušení dôchodkového stropu.

"Je potrebné na to ústavnú väčšinu, no som presvedčený, že dôchodkový strop spôsobí obrovské ekonomické ťažkosti, keďže toto opatrenie vytvorí implicitný skrytý dlh vo výške stoviek miliónov eur, ktorý si ponesú naše deti," povedal.

V rámci Koaličnej rady už predstavil aj svoj návrh na zmrazenie minimálnej mzdy. Mieni, že súčasný model nastavovania minimálnej mzdy môže mať v aktuálnych ekonomických podmienkach negatívny dosah na zamestnanosť a uškodí práve ľuďom s najnižšími platmi.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:01